Deel

Maïs

Oplopend neerslagtekort vraagt extra alertheid boriumtoestand maïs

Door de aanhoudende droogte is er een relatief grotere kans op boriumgebrek. Niet alleen wordt het lastiger de noodzakelijke hoeveelheid door de plant heen te transporteren, ook is er een vergroot risico op uitspoeling van de bodemvoorraad als bij een besluit om te gaan beregenen dit niet nauwkeurig wordt uitgevoerd (lees: teveel water in één keer wordt gegeven). In het 8-9 bladstadium heeft u eventueel een correctiemogelijkheid in de vorm van een bladbemesting als u een tekort verwacht.

Borium speelt een belangrijke rol bij het transport van suikers in de plant. Het vervoert deze suikers naar de groeipunten, zorgt voor eiwitopbouw in de plant en draagt bij aan de versteviging van de celwandstructuur. Daarmee beschermt borium de maïsplant. Ook heeft borium een functie in de waterhuishouding van de plantencellen en een rol bij de afrijping. Een tekort leidt tot een slechte korrelzetting.

Normaal gesproken komt boriumgebrek vrijwel alleen voor op zandgronden en rivierklei. Dit zijn ook de gronden die op dit moment extra gevoelig zijn vanwege het oplopende neerslagtekort; een vochttekort is makkelijk herkenbaar aan de omgekrulde bladeren al vroeg in de ochtend. Een boriumtekort kan herkend worden aan onder andere afstervende groeipunten. Mochten er twijfels zijn of er om wat voor reden dan ook voldoende borium beschikbaar is, voer dan in het 8-9 bladstadium een aanvullende bladbemesting uit met 0,2 kg B per ha op basis van een vloeibare boriummeststof. Een combinatiebespuiting met bijvoorbeeld een fungicidebespuiting: normaal gesproken laat de meststof zich prima mengen.

Bron: OCI

Gerelateerde artikelen

Ontvang de NutriNorm nieuwsbrief met actuele kennis over bemesting
  •  *
  •  *
  •  *
Ontvang de NutriNorm nieuwsbrief met actuele kennis over bemesting