Wisselende veldomstandigheden vraagt alertheid boriumtoestand mais
De omstandigheden zijn zeer wisselend op de Nederlandse maispercelen. Sommige zijn overspoeld met regenwater, anderen kunnen wel weer wat vocht gebruiken. Op percelen waar de hoeveelheid vocht beperkt is, is er een relatief grotere kans op boriumgebrek. Het wordt immers lastiger voor de plant de noodzakelijke hoeveelheid op te nemen en door de plant heen te transporteren. Wordt er een tekort verwacht, dan is er in het 8-9 bladstadium nog een correctiemogelijkheid in de vorm van een bladbemesting.
Borium speelt een belangrijke rol bij het transport van suikers in de plant. Het vervoert deze suikers naar de groeipunten, zorgt voor eiwitopbouw in de plant en draagt bij aan de versteviging van de celwandstructuur. Daarmee beschermt borium de maïsplant. Ook heeft borium een functie in de waterhuishouding van de plantencellen en een rol bij de afrijping. Een tekort leidt tot een slechte korrelzetting.
Normaal gesproken komt boriumgebrek vrijwel alleen voor op zandgronden en rivierklei. Dit zijn ook de gronden die extra gevoelig zijn bij een oplopend neerslagtekort. U kunt een tekort herkennen aan onder andere afstervende groeipunten. Mochten er twijfels zijn of er om wat voor reden dan ook voldoende borium beschikbaar is, voer dan in het 8-9 bladstadium een aanvullende bladbemesting uit met 0,2 kg B per ha. Een combinatiebespuiting met gewasbeschermingsmiddelen is mogelijk, het enige punt waar rekening mee moet worden gehouden is dat vloeibaar borium niet mengt met middelen in wateroplosbaar folie. Voor de rest laat het zich goed mengen.