Inkuilen gras-klaver vraagt extra aandacht
Goed ruwvoer vraagt niet alleen om goed gras, maar ook om goed inkuilen. Bij een maaisnede gras-klaver gelden een aantal extra aandachtspunten. 7 tips:
- Laat de snede niet te zwaar worden. Maximaal 4 ton droge stof per hectare is genoeg.
- Maai in de middag, als het suikergehalte het hoogst is. Idealiter kan de gras-klaver na het maaien nog drogen, zodat er ’s nachts zo min mogelijk suiker wordt afgebroken.
- Gebruik voor een betere en gelij
- kmatige droging een maaier met kneuzer.
- Zorg voor een korte veldperiode. De veldperiode is variabel en hangt af van de dag- en nacht temperatuur, luchtvochtigheid, uren zon, windsnelheid en de zwaarte van de snede. Door het gras zo snel mogelijk na het maaien te schudden en goed uit te spreiden, droogt het sneller en wordt het gewenste drogestofgehalte sneller bereikt.
- Alle handelingen moeten gericht zijn op een zo laag mogelijk veldverlies. De kleine klaverblaadjes zijn kwetsbaar en hebben relatief veel voedingswaarde. Bij gras-klaver is het belangrijk het schudden tot een minimum te beperken en een laag toerental te gebruiken. Ook het wiersen moet zo rustig mogelijk gebeuren. Bij scherp drogende omstandigheden (zoals zon of harde wind) kunt u het gras beter eerder in de wiers leggen, zonder te schudden. De snede kan zo verder drogen in het zwad en ligt tijdig klaar voor het inkuilen.
- Kuil niet te droog in, maximaal bij zo’n 40% droge stof.
- Het aanrijden van de kuil vraagt bij gras-klaver meer extra aandacht dan bij alleen gras. U voorkomt daarmee de vorming van schimmels, die door achtergebleven lucht in de holle klaverstengels sneller ontstaan dan bij een kuil van alleen gras.