Deel

Gras

November, start van de winter?

​Eerste helft november, traditioneel het einde van het groeiseizoen. Zeker als de lange-termijn-vooruitzichten temperaturen overdag onder 10 graden en in de nacht onder de 5 graden laten zien. Dit, in combinatie met een dalende bodemtemperatuur, zorgt voor stopzetting van de grasgroei. Gelukkig zullen veel mensen zeggen. Anderen zeggen mogelijk: jammer.

Waar het droog is, kan het huidige gras nog steeds geoogst worden: afgrazen (met forse bijvoeding, even naar buiten voor een snelle, pittige hap), zomerstalvoedering, inkuilen of grasbrok.

In de regio’s waar het te nat is, is de keuze eigenlijk makkelijker; blijf met de machines en vee van het land. Zorg wel dat alles open wordt gezet voor waterafvoer. Wie weet wat er dan met twee weken drogend weer mogelijk is. Als het gras echt te lang is, is van het land af krijgen eigenlijk een must in verband met kans op uitwinteren. Op deze percelen kunnen grote koppels schapen soms een heel goede grasmaaier vormen! Laat het niet te kort afvreten en zorg dat ze liefst vóór het einde van het jaar weer van het land zijn. Bijvoeren graag alleen op een kavelpad of in een perceel wat voor het volgend jaar op de planning staat om te scheuren.

Percelen die in september en oktober beweid zijn, kunnen nu soms grote pollen laten zien rond mestflatten, terwijl de rest van het perceel kort is. Op deze percelen nog dieren inscharen om de pollen af te vreten heeft geen zin. In voorkomende gevallen kunt u het best de weidebloter pakken. Zorg voor goede scherpe messen zodat het gras optimaal versnippert. Ook hier alles in het teken om uitwintering te voorkomen.

Samengevat zijn er ondanks het einde van het echte weideseizoen mogelijk nog activiteiten genoeg om uit te voeren!

​Bron: PPP-Agro Advies​ 

Gerelateerde artikelen

Ontvang de NutriNorm nieuwsbrief met actuele kennis over bemesting
  •  *
  •  *
  •  *
Ontvang de NutriNorm nieuwsbrief met actuele kennis over bemesting