Deel

Gras

Stap voor stap voorbereiden op de eerste snede

Het is medio maart en we hebben in korte tijd alle jaargetijden gehad! Ook de vooruitzichten zijn nog niet denderend; veel regen en relatief koud met dag- en nachttemperaturen voorlopig onder het gemiddelde. Zeker bij veel regen is het devies om van het land af te blijven. Rijschade omdat het te nat is blijft je, in negatieve zin, achtervolgen. Bovendien heeft kunstmest strooien in de plassen geen zin.

Op de plaatsen waar nog geen (dierlijke) mest is uitgereden, is de kleur van het gras niet fijn om te zien. Bleek groen, geel tot aan rood toe. Het gras schreeuwt om voedingsstoffen en warmte. Toch is het gras al wel aan de gang. Kijk maar eens naar de activiteit van de worteltjes. Bij het uitsteken van wat gras is het wit van de jonge worteltjes, op zoek naar voedsel. Maar, wees geduldig. ‘Bij twijfel niet inhalen’ staat er weleens op de achterkant van grote vrachtwagens. Op het land geldt ongeveer hetzelfde. Bij twijfel wegblijven.

Kun u  dan niets doen? Jazeker wel! Zorg dat alle percelen vast goed in uw registratiesysteem staan. Maak vast een planning van de indeling van uw percelen. Zeker als u Nieuw Nederlands Weiden toepast, kan het een leuke puzzel zijn om alle percelen exact even groot te krijgen in het weidegedeelte. Gelukkig maakt de vorm niets uit. Een koe is niet gebonden aan rechte lijnen. Loop ook de afrastering vast na, om te kijken of alles overal nog naar wens is. Als het weer omslaat zijn de koeien ook snel buiten. Kijk daarnaast de resultaten van vorig jaar nog eens; waar zijn eventueel de managementfouten gemaakt.

Een andere voorbereiding die kan worden opgepakt is de mechanisatie. Kijk alvast naar maaier en schudder, maar stel ook eerst de strooier nog goed af voor als het droger wordt. Ook kan eventueel de wiedeg worden opgezocht (mogelijk bij de loonwerker of in de buurt) om, zodra het kan, de grond open te trekken. Maak ook een ronde langs de percelen om de onkruiddruk te beoordelen. Indien nodig weet u in ieder geval waar er eventueel gespoten moet worden. Onkruid groeit nu harder dan het gras.

Al met al genoeg activiteiten dus de komende weken. Succes!

Bron: PPP-Agro Advies

Gerelateerde artikelen

Ontvang de NutriNorm nieuwsbrief met actuele kennis over bemesting
  •  *
  •  *
  •  *
Ontvang de NutriNorm nieuwsbrief met actuele kennis over bemesting