Deel

Gras

Probeer nog zo veel mogelijk vers gras te voeren

Bij het schrijven van dit stuk is de herfst net begonnen, niet alleen volgens de kalender maar ook in werkelijkheid. Zojuist hadden we nog een flinke regenbui in Zuidoost Brabant met veel wind. Uiteindelijk viel er 9 mm regen, dus dat valt op zich nog wel mee. In andere regio’s is er meer gevallen, dit was zeker niet altijd gewenst. Met deze herfstbui vers in het geheugen is het niet gek om de volgende vraag te stellen: “Wat betekent de aankomende herfst voor het resterende deel van het grasseizoen?”

De laatste weken is er nog ontzettend veel gras gegroeid en geoogst. Ondanks dat het gras langzamer groeit dan een korte tijd geleden kunnen we zeggen dat de groei er nog steeds in zit. Ook bevat het gras wat nu op de velden staat veel eiwit. Je bent dus een dief van je eigen portemonnee als je daar met de huidige eiwitprijzen geen gebruik van maakt. Momenteel is ook de mais hard aan het afrijpen. De snelheid waarmee dit gebeurd wisselt dan dag tot dag maar gaat wel gestaagd door. Ik vergelijk het weleens met een koe die zichzelf droog aan het zetten is, die krijg je niet meer terug aan de melk. Ook mais die ‘de knop’ heeft omgezet, gaat door met afrijpen. Hopelijk komt er nu, en zo ziet het er ook een beetje naar uit, weer een droge periode om deze oogst mooi droog in de kuil te krijgen.

Dan nog even terug naar het gras. Probeer zoveel mogelijk vers gras in de dieren te krijgen. Door de dieren vers gras te laten eten kan de beschikbare voerderwaarden beter benut worden dan wanneer het gras eerst ingekuild word. Om nu vers gras in de koe te krijgen is wel hulp nodig in de vorm van aanvullend rantsoen. Droge, relatief energierijke producten helpen om de pens goed te laten werken. Zie dit als een basis voor de benutting van het voer.

Op zich is nu de tijd om de jongere dieren op te stallen. Hoewel? Door de jonge dieren s ’nachts op te stallen en bij te voeren kunnen ze bij droog weer nog best even naar buiten. Op deze manier kunnen de jonge dieren nog profiteren van het frisse eiwitrijke gras.   Een bijkomend voordeel is dat ze danvolgend jaar weten waar de perceelgrenzen zijn (draad of sloot) en weten ze wat grazen betekent. Nu 2 – 3 weken buiten geeft volgend jaar veel gemak!

Na maaien nog een keer weiden

Als het lukt om alle percelen na het maaien nog een keer te beweiden heb je voor komend jaar alvast een voordeel. Het beweiden stimuleert de uitstoeling. Dit komt niet meteen, maar ongeveer een half jaar later. Weidegang in het najaar geeft in het voorjaar een dichtere zode. Ook is de herfstperiode prima geschikt om nog wat aan onkruidbestrijding te doen. Bij meerjarige onkruiden met penwortels (paardenbloem, ridderzuring) gaat de sapstroom nu naar de wortel en minder naar het blad. Ze zijn dan beter te bestrijden. Dus heb je deze onkruiden, en zeker als je ‘mooie’ rozetten hebt staan, maak dan werk van de bestrijding!

Bron: PPP-Agro Advies

Gerelateerde artikelen

Ontvang de NutriNorm nieuwsbrief met actuele kennis over bemesting
  •  *
  •  *
  •  *
Ontvang de NutriNorm nieuwsbrief met actuele kennis over bemesting