Deel

Gras

Vakantieperiode van gras

​​​​Eerste helft juni. Er is in de eerste snede al veel gras geoogst, zelfs de tweede snede zit in veel gevallen al in de kuil. Wat kan ik nu nog doen aan mijn gras? Het groeit gewoon. ​Af en toe nog een beetje kunstmest, meer is er niet. Of toch wel?

Inderdaad, het gras groeit maar hoe? Sommige regio’s hebben voldoende vocht, daar groeit het gras goed door in bladmassa, maar zie je ook wel wat aren. Na een keer maaien zijn deze weg. Na het beweiden echter blijven ze staan, de koeien vreten ze niet af.
Andere regio’s hebben echt last van de droogte. Beregenen kan dan veel helpen, maar altijd minder dan de natuurlijke regen. Mede door kleine stressmomenten heeft dit gras meer de neiging om in de aar te schieten. De resten na beweiden zullen dus groter zijn.
Een ander verschil in deze periode ten opzichte van het voorjaar is dat het gras nu alleen maar in de hoogte groeit. Uitstoelen is er niet meer bij. Hier kun je pas komend najaar weer iets aan doen.

Is er dan niets wat ik kan doen? Jawel er is nog veel te doen. Leg heel veel nadruk op afwisselend maaien – weiden (uiteraard op weidebedrijven). Normaliter is het maximaal 2 keer weiden en dan maaien. Als het past om meer te maaien is dit welkom voor de smakelijkheid van het gras. Ook zout draagt in positieve zin bij aan de smakelijkheid, 100 kg landbouwzout per ha is welkom. Hiermee verbetert ook de natriumvoorziening aan de koeien, een welkom aspect bij de warme dagen.

​​​Onkruidbestrijding
In de huidige periode openbaren de hardnekkige onkruiden zich. Ridderzuring komt nu soms heel hard opzetten, zeker als het gras wat minder groeit door droogte. De combinatie van beregenen, weiden en plaatselijk chemisch bestrijden kan hele goede resultaten geven. De kosten van de loonwerker zijn dan om te rekenen naar uurloon. Door zo intensief met uw grasland bezig te zijn is het bijkomende voordeel is dat u het ook echt helemaal goed in zicht hebt, met nog meer nadruk op de verschillen in grassoorten.​

​​​Bron: PPP Agro

Gerelateerde artikelen

Ontvang de NutriNorm nieuwsbrief met actuele kennis over bemesting
  •  *
  •  *
  •  *
Ontvang de NutriNorm nieuwsbrief met actuele kennis over bemesting