Deel

Bemesting

Maak een vooral flexibel bemestingsplan!

Het kalenderjaar 2021 zit er weer bijna op, ’n heel ander jaar dan voorgaande jaren. Maar, is dat niet elk jaar zo? Het is in ieder geval een groeizaam jaar geweest. De voerplaten zijn weer gevuld en de melkprijs zit eindelijk weer op een niveau dat er iets te verdienen is. Ook de vooruitzichten zijn goed. Neem de tijd om van de positieve zaken te genieten, chagrijn is er al genoeg. In deze column blikt PPP-Agro Advies niet alleen terug, maar kijkt ook vooruit naar bijvoorbeeld een stuk wetgeving (al geeft dat vaak chagrijn!).

Derogatie is op dit moment, half december, nog zeer onduidelijk. De deur is echter zeker nog niet dicht. Wel moeten we er rekening mee houden dat derogatie niet komt of pas extreem laat. Wat heeft dit voor praktische consequenties? Allereerst natuurlijk het bemestingsplan. Ga ik voor 230 / 250 kg N uit dierlijke mest, of voor 170? Dit scheelt forfaitair 15 of 20 ton drijfmest per hectare. Waar ga ik die besparen en vooral wanneer? Als ik drijfmest moet afvoeren tegen acceptabele kosten, dan is het meestal in het voorjaar. Maar dit is ook het moment dat ik de mest zelf wil hebben. Of gok ik op derogatie en voer ik in het najaar af (in de graanstoppel of externe opslag)?
Op zich allemaal heel eenvoudige vragen gekoppeld aan het woordje derogatie. Daarom de volgende tip: maak een flexibel bemestingsplan op basis van landbouwkundige normen, maar binnen de wettelijke kaders. Met een plan kunt u schakelen, zonder plan is het toeval waar u uit komt. Houd rekening met drijfmest en kunstmest en kijk verder dan alleen N en P. De diverse jaarresultaten die betrekking hebben op wetgeving en mest worden binnenkort weer berekend (BEX, kringloopwijzer, voorraden mest, aan en afvoer verplichtingen, VVO’s, jaaroverzicht grondgebruik, opbrengsten, etc.) Gebruik deze kengetallen voor een goede, onderbouwde maar flexibele planning voor 2022. Het plan komt niet uit, dat is zeker, maar u hebt wel een richtlijn om bij te sturen. Toch iets anders dan toeval of afhankelijkheid van de politiek.

Dit is de laatste nieuwsbriefbijdrage dit jaar. Ook komend jaar zijn we weer van de partij met nieuwe actuele tips en adviezen. Voor de tussenliggende tijd wensen wij u hele fijne kerstdagen, hopelijk genietend van enkele dagen rust in familiekring, en daarna een goede jaarwisseling en de beste wensen voor 2022. En boven alles een hele goede gezondheid!

Bron: PPP-Agro Advies

Gerelateerde artikelen

Ontvang de NutriNorm nieuwsbrief met actuele kennis over bemesting
  •  *
  •  *
  •  *
Ontvang de NutriNorm nieuwsbrief met actuele kennis over bemesting