Winterklaar maken van graspercelen: onderhoud en voorbereiding voor een gezonde bodem
Zo aan het einde van november is de eerste (natte) sneeuw inmiddels al weer gevallen, in veel gevallen gecombineerd met een behoorlijke hoeveelheid regenwater. Ook de temperatuur heeft een flinke duikeling gemaakt; op naar de winter! Deze zaken zijn de opmaat voor een aantal bijzondere werkzaamheden, speciaal voor deze tijd van het jaar.
De winter van 2023 -2024 en het daarop volgende voorjaar hebben ons geleerd dat watermanagement nog steeds belangrijk is. Water vasthouden is goed, is nodig, maar het moet ook weg kunnen als dit gewenst c.q. noodzakelijk is. Daarom is het nu tijd om te zorgen dat alle duikers ook echt open en de sloten geveegd zijn. Zet de stuwen wat verder open, zodat er op een later tijdstip ruimte is om veel water op te vangen, zonder meteen weer in de problemen te komen.
Breng het gras op de juiste lengte
Een andere activiteit is het gras op lengte brengen. Veel percelen zijn mooi op lengte, maar zeker beweide percelen laten veel gras zien rond de mestflatten. Ga er nu een keer met de weidebloter overheen. Zorg voor goede, scherpe messen zodat het gras goed versnippert op het land komt. Voorkom zwadvorming, want anders heeft het onderliggende gras kans op schade en geef je aansluitend ruimte aan slechte grassen en onkruiden.
De groei van het gras is nu minimaal, maar er is nog steeds beperkt groei. Bloot het gras daarom op ongeveer 8 cm. Als het dan nog een beetje groeit, dan zal het nog veel langer worden dan 10 cm. Met die lengte is de kans op uitwinteren – stel dat we een ouderwetse winter krijgen – minimaal.
Gebruik de komende weken ook nog om het gras eventueel te bekalken. Let uiteraard wel op met de berijdbaarheid. Kijk, in combinatie met de grondmonsteranalyse, goed naar de soort kalk die u wilt geven. Wat is er nodig? Alleen de pH verhogen? Is er genoeg MgO? Is het antwoord op de laatste vraag ja, geef dan geen MgO met de kalk. Overdaad schaadt!
Bron: PPP-Agro Advies