Deel

Bemesting

Een gezonde bodem is werk van jaren investeren en onderhouden

Bodemvruchtbaarheid is een heel breed begrip. Volgens de tendentieuze uitzendingen van ZEMBLA is alleen grond van biologische boeren goed. Het is maar welk begrip je eruit haalt.

Kijken we naar de zomers van de afgelopen paar jaar, dan kon je, ook in de droogste perioden, twijfelen over de vruchtbaarheid. Daarmee hebben we waarschijnlijk meteen één van de kernpunten van de bodem te pakken. De bodem is een samenspel van vele diverse zaken. Organische stof is een belangrijk onderdeel, maar zeker niet alleen. 100% organische stof is niet alleen onmogelijk, maar ook ongewenst. Waar immers moet dan de grip, de draagkracht vandaan komen? Alleen maar voedingselementen in de bodem, zoals N, P, K, Mg en sporenelementen gaat ook niet; de wortels van de planten zouden waarschijnlijk verbranden. Ook de pH maakt onderdeel uit van het samenspel. Te hoog is niet goed, maar te laag zeker ook niet. Want hoe moet een plant dan nog zijn voedingsstoffen opnemen? En dan is er, om terug te komen op de droogteperiodes, nog water/vocht. Te weinig is niet goed, daar hebben we al enkele jaren ervaring mee, maar teveel is waarschijnlijk nog veel slechter.

Alle bovenstaande benoemde items hebben invloed op de bodemvruchtbaarheid in de breedste zin van het woord. Echter, teveel of te weinig invloed is nooit goed, zoals met veel zaken in het leven. Positief, en met mate, beïnvloeden is datgene wat u als ondernemer wel kunt doen dat wil zeggen minimaal proberen. In de huidige situatie is dat in ieder geval van het land afblijven, want het is te nat. Structuurschade en verdichting zijn dan de beloningen die u niet wilt hebben.

Wat kunt u nu wel doen? Pak de grondmonsters er nog eens allemaal bij, en kijk waar de tekorten en onevenwichtigheden zitten. Als u die het komende jaar binnen de mogelijkheden die er zijn kunt aanpakken, dan is de basis gelegd voor een gezonde bodem. Een bodem waar zeker gras, maar ook andere teelten zoals maïs, aardappelen, bieten en kleinere teelten goed en gezond willen groeien. Bedenk ook dat een gezonde bodem het werk is van jaren investeren en onderhouden, zeker niet van één behandeling!

Bron: PPP-Agro Advies

Gerelateerde artikelen

Ontvang de NutriNorm nieuwsbrief met actuele kennis over bemesting
  •  *
  •  *
  •  *
Ontvang de NutriNorm nieuwsbrief met actuele kennis over bemesting