Deel

Gras

December: tijd voor een terugblik

December, vaak een maand met weer dat velen gauw beu zijn: donker, nat en wat regen. Toch is dit weertype de laatste jaren meer en meer nodig om negatieve neerslagoverschotten het hoofd te bieden. December is ook de maand is het tijd voor een terugblik.

Terugkijken op het weer is relatief makkelijk. Voor de ruwvoerteelt, en speciaal gras, is het een ander verhaal. Daar zit meer variatie in. Is er vastgelegd wat er allemaal is gedaan het afgelopen seizoen? Denk hierbij aan uitgevoerde bemestingen, voederwinning, beweidingen, eventueel beregenen. Is dit allemaal vastgelegd, dan is er de mogelijkheid om te evalueren. Welk perceel heeft het meeste opgebracht (in drogestof, maar mogelijk ook voederwaarde, smakelijkheid bij beweiden, etc.)? Is hiervan iets te herleiden tot een speciale behandeling (meer mest, meer zout, jonger of net ouder gras, aanwezigheid van kruiden) of is het toeval?

Dezelfde vraag geldt voor het minste perceel. Doel van de evaluatie is om handvatten te krijgen om het volgend jaar (nog) beter te doen. Soms is er sprake van toeval of geluk hebben, maar normaal gesproken is graslandbeheer echt een vakmanschap waarbinnen je zaken kunt verbeteren door te leren uit het verleden.

Nu de basis leggen voor komend jaar
Behalve het leren van afgelopen seizoen is het nu ook tijd om de basis te leggen voor komend jaar. Dus bekalken waar nodig, gras kort de winter in, waterafvoer nakijken, etc.. Ook is het advies om deze winter te zorgen voor nieuwe, goede grondmonsters (dus geen derogatiemonsters).

Deze basis samen met de terugblik vormt een stevige basis voor de zaken die de veehouder in de hand heeft in het nieuwe groeiseizoen.

Bron: PPP-Agro Advies

Gerelateerde artikelen

Ontvang de NutriNorm nieuwsbrief met actuele kennis over bemesting
  •  *
  •  *
  •  *
Ontvang de NutriNorm nieuwsbrief met actuele kennis over bemesting