Wat kun je voor het nieuwe bemestingsplan leren van de kuiluitslag
December 2022: het einde van het jaar zit er aan te komen, de oogst van gras, mais en andere voedermiddelen is afgerond. Ook zijn de meeste kuilen al onderzocht op voederwaarde en zijn de dieren er van aan het eten en produceren (melk en groei). Wat kan allemaal met deze informatie?
Terugkijkend op 2022 is er weer hetzelfde beeld als voorgaande jaren; er is een grote variatie in de kwaliteit van (gras)kuilen. Van ontzettend goed tot ook duidelijk slecht en alles wat er tussen zit.
Maiskuilen zijn over de gehele linie droger. Hierdoor hebben ze meer tijd nodig om tot de gewenste vertering te komen.
Terug naar de graskuilen. Veel zijn er goed, veel ook niet. Wat kunnen we hiervan leren? Is alles wat er niet goed is de schuld van het weer? Of de schuld van de loonwerker? Of zijn er in het management ook zaken anders gelopen dan gepland of echt fout gegaan? Grote vraag hierbij is: wat was mijn planning en wat is daarvan uitgekomen? Op zich een hele makkelijke vraag, maar wie weet nog wat er in het voorjaar 2022 exact is gebeurd? Er is teveel om te onthouden, daarom zijn de uitdrukkingen “wie schrijft die blijft” en “wie print die wint” er ook niet voor niets. Kern van beiden: je moet iets vastleggen om terug te kunnen kijken, anders ben je het vergeten.
Is de informatie goed vastgelegd, ga dan eens kijken of er, en zo ja welke, verbanden er zichtbaar zijn tussen bemesting en oogst. Heeft de kuil het eiwitgehalte wat wordt nagestreefd? Is de kuil voor de droge koeien ook werkelijk wat grover geworden met weinig K maar wel heel smakelijk? Als dit allemaal gelukt is, dan gefeliciteerd! En geniet van dit resultaat (en dit is absoluut niet cynisch bedoelt!).
Is het niet gelukt? Probeer dan handvatten te vinden om in 2023 WEL het gewenste resultaat te krijgen. Was de bemesting te hoog of te laag? Was de drogestofopbrengst te hoog of te laag? Hoe kwam dit? Te vroeg gemaaid of net te lang gewacht? Zo zijn er heel veel vragen te stellen om het in de toekomst beter te kunnen doen.
Voor degenen die niets hebben vastgelegd: hoe kun je dan verbeteren? Alles maar af laten hangen van het weer? Geluk hebben? Kijk eens naar de hoeveelheid graskuil op het bedrijf. En reken dan de waarde of de kostprijs eens uit. Dit zijn hele grote bedragen! Is het dan niet de moeite waard om iets aan registratie te doen, om te proberen zaken binnen de eigen mogelijkheden (het management) te verbeteren?
Een simpele graslandkaart kan al de start zijn, digitaal kan later altijd nog.
Fijne feestdagen en de beste wensen (en vooral een goede gezondheid) voor 2023!
Bron: PPP-Agro Advies