Deel

Bemesting

Nieuwe bemestingsplan moet 15 maart klaar zijn

Een tijdige planning van het nieuwe jaar staat alweer voor de deur. Vanaf januari 2023 stellen alle landbouwers vóór het begin van het nieuwe groeiseizoen een bemestingsplan op. Voor teeltseizoen 2024 betekent dit dat het bemestingsplan vóór 15 maart a.s. klaar moet zijn.

In de praktijk hebben we gezien dat in 2023 niet iedereen een optimaal plan heeft kunnen maken door alles dat op de landbouwer af kwam (GLB, nat voorjaar, enzovoort). Toch is het, net als vorig jaar, ook komend jaar verplicht een bemestingsplan te schrijven. Dit kan zelf worden gedaan of worden overgelaten aan een adviseur. Het nieuwe plan moet vóór 15 maart klaar zijn, dus tijdig beginnen kan handig zijn. Het opgestelde plan moet worden bewaard in de eigen administratie; opsturen hoeft nog niet in 2024.

In het plan moet de gewasrotatie op de landbouwgrond en het geplande gebruik van mest worden beschreven. Daarbij gaat het om dierlijke mest en andere meststoffen met stikstof en fosfaat. Ook is het verstandig om te berekenen of de geplande bemesting past binnen de gebruiksnormen. Het maakt niet uit hoe het bemestingsplan wordt vormgegeven.

Voor de planning van de bemesting is het zinvol te kijken of u bij bent met de grondonderzoeken. Om gebruik te maken van de P-differentiatie mogen de onderzoeken maximaal 4 jaar oud zijn op 15 mei 2024. Grondonderzoeken tijdig nemen helpt bij het opstellen van een goed bemestingsplan.

Bron: Delphy

Gerelateerde artikelen

Ontvang de NutriNorm nieuwsbrief met actuele kennis over bemesting
  •  *
  •  *
  •  *
Ontvang de NutriNorm nieuwsbrief met actuele kennis over bemesting