Deel

Kunstmest

N-mineraal laag? Een grondmonster geeft uitsluitsel

De vele regen de afgelopen weken zou er zo maar eens voor kunnen zorgen dat de N-mineraal situatie dit voorjaar zorgelijk is. Door de verschillen in neerslaghoeveelheden en grondsoorten zal dit niet voor elk perceel hetzelfde zijn. Om zeker te weten hoe de toestand op de eigen percelen is, is het aan te raden een grondmonster te laten steken. Met het huidige prijsniveau van de kunstmest is het fijn te weten dat je niet te weinig, maar zeker ook niet teveel strooit.

Door het vele vocht in de bouwvoor kunnen de N-mineraal voorraden beperkt zijn. Op de zandgronden is dit voornamelijk het gevolg van uitspoeling, op de kleigronden vooral door denitrificatie. Daardoor kunnen te velde staande gewassen, zoals de wintergranen, voor hun groei maar beperkt uit de bodem halen wanneer de temperaturen straks echt gaan toenemen. Door de relatief zachte winter is de echte groeistart ook al dichterbij dan u denkt.

In dit kader is het raadzaam om de eerste bemesting met kunstmest al vroeg te geven, zodat de gewassen tijdig stikstof tot hun beschikking hebben. Per perceel kan de situatie uiteraard verschillen. Laat daarom een N-mineraal monster steken zodat u overzicht hebt over uw situatie en daarop kunt anticiperen.

Bron: OCI

Gerelateerde artikelen

Ontvang de NutriNorm nieuwsbrief met actuele kennis over bemesting
  •  *
  •  *
  •  *
Ontvang de NutriNorm nieuwsbrief met actuele kennis over bemesting