Deel

Meststoffen

Kunstmest voor land klaarmaken of na zaaien?

Het zaaien van uien en suikerbieten is weer begonnen of aanstaande. De vraag die je rond dit tijdstip nog wel eens hoort is , strooi ik de kunstmest voor het land klaarmaken of na het zaaien? Daar komt, gezien de beperkte beschermingsmogelijkheden tegen plaaginsecten, voor de suikerbieten nog eens de vraag bij, hoe je die zo snel mogelijk voldoende groot laat worden. Hoe sneller ze groot zijn, hoe kleiner de kans op schade.

Vaak wordt geprobeerd eerst alle gewassen te zaaien voordat de gelegenheid wordt gevonden om te strooien. Wanneer door een regenperiode dan het strooien ook weer wat wordt uitgesteld, is het dikwijls praktijk dat er later wordt gestrooid. Technisch is het ook zo dat kunstmest die voorafgaand aan het land klaarmaken is gegeven, net iets eerder aanslaat bij de plant dan wanneer de kunstmest na het zaaien wordt gegeven.

Wanneer de coating van de suikerbieten gedaan is met Force, is er wel ondergrondse bescherming, maar niet meer een bovengrondse bescherming. De teeltmaatregelen in de suikerbieten zijn daarom nog nadrukkelijker gericht op een snelle ontwikkeling van de biet om schade door ongedierte als bietenkevers en, in een iets later stadium, bietenvliegen zoveel mogelijk te beperken.

Samengevat is daarom het advies zoveel mogelijk voor het land klaarmaken de basisbemesting van suikerbieten en uien gedaan te hebben, zodat de gewassen optimaal kunnen aanslaan en maximale groeisnelheid kunnen bereiken

Bron: Delphy, OCI

Gerelateerde artikelen

Ontvang de NutriNorm nieuwsbrief met actuele kennis over bemesting
  •  *
  •  *
  •  *
Ontvang de NutriNorm nieuwsbrief met actuele kennis over bemesting