Slim bemesten in NV-gebieden: Zo benut je stikstof optimaal
Zoals algemeen bekend is, is de wettelijke N-gebruiksnorm in de NV-gebieden met 20% verlaagd. Behoorlijk heftig met bovendien de noodzaak om de beschikbare N nog beter te benutten. Wat betekent dit voor de individuele veehouder?
Afhankelijk van de individuele situatie zijn er sowieso mogelijkheden te benoemen waarmee een verbetering van de benutting mogelijk is. Misschien heeft u zelf al stappen gezet en hoort u bij de koplopers. Uit de vele cijfers zien we echter grote verschillen tussen de bedrijven.
Enkele simpele vragen:
- Wie teelt er al bewust gras-klaver en houd daar met de bemesting terdege rekening mee?
- Wie teelt bewust een vanggewas na een akkerbouwmatige teelt (bijvoorbeeld snijmaïs) en rekent daar ook mee in de bemesting van het volgende gewas?
- Wie past bewust vruchtwisseling (enkele jaren gras, hierna 2 -3 jaar een andere teelt) en durft het eerste jaar na grasscheuren de bemesting achterwege te laten?
Tot enkele jaren geleden werden deze zaken/opties benoemd als hulpmiddelen voor ‘de groene jongens, de biologische hoek, etc. Gelukkig zien we steeds meer gangbare veehouders die deze methoden gebruiken en daardoor soms zelfs kunstmestruimte overhouden met behoud (en soms zelfs verhoging) van de opbrengsten. Natuurlijk kan niet alles in één keer, maar er kan veel. Door de wetgeving worden we een bepaalde richting op gestuurd waar niet iedereen blij mee is. Dan is het aanvullend de keuze ga ik mee of niet? Dit is een geluid dat niet iedereen graag hoort, maar het is op dit moment realiteit.
Op korte termijn kan er niet meer. De geluiden uit Europa en ook van ons eigen ministerie lijken positiever voor de landbouw, maar wat de werkelijke effecten zijn, zullen we zien op de lange termijn.
Bron: PPP-Agro Advies