Deel

Bodem

Vanggewassen: Zaaitijd, regels en stikstofnorm

Vanggewas na bouwlandteelt | Zwischenfrucht Mais Unterfahren | Vernietigen | vGroenbemesters en niet-productief areaalOver het algemeen geldt dat na het oogsten van bijna alle gewassen op de zand- en lössgronden een vanggewas moet worden ingezaaid. Uitzonderingen op de regel zijn winterteelten als suikerbieten, voederbieten en cichorei. Ook als er na de oogst aansluitend een wintergraan wordt ingezaaid, geldt de verplichting voor een vanggewas niet. Er is geen verplichting meer om een mengsel te zaaien. De groenbemesters moeten, om aan de minimale eisen te voldoen, minimaal blijven staan tot 1 februari 2025; in de tussentijd mogen ze wel gemaaid, maar niet vernietigd worden. Wil u de groenbemester laten meetellen voor de eco-regeling ‘groenbedekking’, dan moet ze minimaal blijven staan tot 28 februari 2025.

Korting op de stikstofgebruiksnorm 

Dit jaar hebben agrariërs drie weken langer de tijd om een vanggewas te zaaien, zonder dat zij korting krijgen op de stikstofgebruiksnorm voor volgend jaar. In plaats van vóór 1 oktober, moet er nu uiterlijk 21 oktober een vanggewas ingezaaid worden. Deze uitzondering is tot stand gekomen door het natte voorjaar, waardoor niet alle gewassen op tijd rijp zijn. Wel moet bij de mais binnen 7 dagen na de oogst het vanggewas ingezaaid zijn. De latere oogst van een nog groeiend gewas met een later ingezaaid vanggewas, zorgt voor minder stikstofverliezen dan wanneer boeren onrijpe gewassen combineren met het vroeg inzaaien van een vanggewas.

Wordt, om wat voor reden dan ook, óók de datum van 21 oktober niet gehaald, dan gaat een korting op de stikstofgebruiksnorm voor komend jaar gelden. Afhankelijk van de uiteindelijke inzaaidatum, geldt de volgende staffel:

  • Voor een vanggewas gezaaid tussen 22 oktober en 3 november, geldt een korting op de stikstofgebruiksnorm voor volgend jaar van 5 kilo N/ha.
  • Voor een vanggewas gezaaid tussen 4 november tot en met 19 november, geldt een korting op de stikstofgebruiksnorm voor volgend jaar van 10 kilo N/ha.
  • Voor een vanggewas gezaaid na 20 november of niet gezaaid, geldt een korting op de stikstofgebruiksnorm voor volgend jaar van 20 kilo N/ha.

Vanggewassen dragen bij aan verbetering bodemeigenschappen

Groenbemesters/vanggewassen hebben onder andere  op zandgrond een belangrijke functie voor het behoud en verbeteren van vele bodemeigenschappen. Denk hierbij aan het verhogen van het organische stofgehalte (verbeteren vochtvoorziening), verbeteren van de structuur en doorlaatbaarheid, vasthouden en vrij laten komen van voedingstoffen door mineralisatie in het voorjaar en de afname van schadelijke aaltjes. Echter, de mogelijke afname van schadelijke aaltjes kan alleen door het gericht kiezen van de juiste groenbemester, afgestemd op de situatie van het perceel. Groenbemesters kunnen namelijk ook schadelijke aaltjes vermeerderen, pas daarom op met mengsels. Heb ten aller tijde goed in beeld wat de situatie op het perceel is. Een hulpmiddel bij de keuze voor de juiste groenbemester is de website www.best4soil.eu.

Bron: Delphy

Gerelateerde artikelen

Ontvang de NutriNorm nieuwsbrief met actuele kennis over bemesting
  •  *
  •  *
  •  *
Ontvang de NutriNorm nieuwsbrief met actuele kennis over bemesting