Eindejaarsreflectie: Groenbemesters en Voorbereiding op het Nieuwe Teeltjaar
Nu we aan het einde van het jaar komen en kunnen terugkijken op een opnieuw enerverend teeltjaar, is de tijd daar om te zien welke teeltaspecten volgens plan zijn verlopen en waar eventueel volgend jaar extra aandacht aan besteed moet worden. Ook uw overstaande groenbemester vraagt de komende periode aandacht.
Terugkijkend naar afgelopen jaar zien we over het algemeen grote verschillen tussen de verschillende regio’s in het op gang komen van het seizoen; in het Noorden zijn de gewassen relatief op tijd de grond ingegaan, maar in het Zuiden was dit ongeëvenaard laat. Uiteraard had dit de nodige effecten op het teeltseizoen en op de opbrengsten van de verschillende gewassen. Gelukkig was het gros van de percelen goed oogstbaar, ondanks dat de vochtige situatie in het voorjaar het hele seizoen heeft aangehouden en de gewassen soms zelfs teveel water hebben gehad. De aanhoudende vochtige situatie heeft er op de zandgronden in geresulteerd dat in ieder geval na veel gewassen de groenbemesters goed zijn aangeslagen.
Denk aan de regels rond het kortzetten van groenbemesters
Door het goed aanslaan bij de start staan veel groenbemesters nu dik in het gewas. Op zich is dit natuurlijk een goede ontwikkeling omdat dit zorgt voor een grote aanvoer van verse organische stof. Ook wordt veel stikstof vastgelegd en spoelt er daarmee minder uit. Een ander verhaal wordt de uitdaging hoe deze grote massa’s groenbemester onder te werken en te vernietigen, zonder problemen te krijgen met de volgteelt. Wat kun en mag je in dit kader op dit moment? Voor de Meststoffenwet geldt op zandgrond dat het gewas niet mag vernietigen vóór 1 februari, tenminste als je het gewas voor de bemestingsruimte hebt meegeteld. Wil je de groenbemester daarnaast ook kunnen opgeven voor de eco-regeling ‘Groenbedekking’, dan moet het blijven staan tot minimaal 1 maart. Afhankelijk voor welke regeling(en) je opteert, mag je niet vóór genoemde data de groenbemester oogsten of beweiden. Wel mag het gewas worden onderhouden door het de komende tijd te maaien of te klepelen als u vindt dat de massa te groot wordt. Het is alleen niet toegestaan om de grond onder de groenbemester te beroeren en de groenbemester te vernietigen.
Een voordelen van het maaien van de groenbemester is het verkleinen van de massa zodat de latere bewerking makkelijker wordt. Ook komt door het maaien en kneuzen de vertering van die specifieke delen op gang. Hierdoor verloopt de algemene vertering van de groenbemester sneller en geleidelijker.
Bron: Delphy