Deel

Bemesting

Effectief Weidebeheer in Veranderlijke Neerslagomstandigheden

Dat de verschillen in neerslag groot kunnen zijn is alom bekend. Zelfs in ons kleine landje kan de hoeveelheid neerslag plaatselijk enorm variëren. Hoe ga je echter om met die verschillen?

Op dit moment is heel opvallend dat het droge zuiden nu nog steeds nat is, zeker met de neerslag van mei erbij. Op nevenstaand plaatje is die hoeveelheid neerslag mooi te zien.

Zeker het Noorden zal blij zijn met deze relatieve droge periode, met ook weer de bekende nadelen! Het Zuiden blijft nat en met de huidige vooruitzichten wordt dat de rest van de maand niet meer beter.

Registreer wat je doet en ziet

De verschillen tussen de percelen in de verschillende regio’s zijn groot, zelfs de verschillen binnen een bedrijf zijn groot. Soms zijn individuele percelen al voor de derde snede bemest, terwijl op andere percelen de eerste snede nog geoogst moet worden. Hoe ga je met dit gegeven de rest van het jaar om?

Bijna elk bedrijf kan door diverse veranderingen in de wetgeving per hectare minder drijfmest uitrijden dan in voorgaande jaren. De huidige grote verschillen op perceel niveau maakt dat ‘bemesten op routine’ niet meer kan. Ons advies: zorg voor een goede registratie van ten minsten de bemesting en oogst van de graspercelen en gebruik dit om de rest van het groeiseizoen elk perceel zo goed mogelijk te bemesten.

Kijk dan ook verder dan alleen de wettelijke kaders;  K, Mg en S zijn bijvoorbeeld ook nodig voor een goede en gezonde plantenvoeding. Komt het niet met de organische mest, dan moet het misschien wel met minerale gewasvoeding. Maak gebruik van de beschikbare grondonderzoeken van de percelen.

Het is dit jaar moeilijker, in vergelijking met voorgaande jaren, om goed voer te oogsten en goed weidegras voor de koeien te hebben en te behouden. Je kunt het ook een uitdaging noemen. Door het toepassen van goede registratie veranderen de omstandigheden niet, maar het kan wel een hulpmiddel zijn om een goede beslissing te nemen voor de komende snede(n). Wie schrijft, die blijft (en begin daar op tijd mee, nu u het nog weet)!

Bron: PPP-Agro Advies

Gerelateerde artikelen

Ontvang de NutriNorm nieuwsbrief met actuele kennis over bemesting
  •  *
  •  *
  •  *
Ontvang de NutriNorm nieuwsbrief met actuele kennis over bemesting