Deel

Bemesting

Magnesiumgebrek in aardappelen en bieten

​Op dit moment zien we regelmatig in de praktijk percelen met een lichte vorm van magnesiumgebrek, mede als gevolg van de droogte. Het komt zowel voor in aardappelen als in bieten. Het advies is, zodra de gebreksverschijnselen zichtbaar zijn, een bespuiting met een magnesiumhoudende bladmeststof uit te voeren.

Magnesiumgebrek laat zich momenteel vooral zien op bietenpercelen met een lagere pH (< 5,2) en/of lage Mg toestand (MgO < 70). De bieten vertonen hierbij gele bladranden die uiteindelijk overgaan in een bruine, dode rand. Het blad verkleurd het eerst tussen de nerven.
Bij aardappelen is magnesiumgebrek zichtbaar door vergeling van het blad tussen de nerven. Ook dit gaat uiteindelijk over in afsterving – bruinverkleuring – zodra het erger wordt. De verschijnselen doen zich het eerst voor in de onderste bladetages. Een hoog K-gehalte of een K-bemesting kan magnesiumgebrek bevorderen.

Om magnesiumgebrek tegen te gaan is het advies een bespuiting uit te voeren zodra de gebreksverschijnselen zichtbaar zijn. Doe de bespuiting met een magnesiumhoudende bladmeststof zoals Epso-Microtop. Voor bieten geldt een dosering van 5-10 kg/ha en voor aardappelen 15-25 kg/ha. Ga uit van 5 kg/100 liter water. Bij aardappelen is eventueel een combinatie te maken met de phytophthorabestrijding. In dat geval geldt een dosering van 5-10 kg/ha.

Naast Epso-Microtop is ook een aanvullende gift van 150-200 kg bitterzout (magnesiumsulfaat) mogelijk.

​Bron: Delphy

Gerelateerde artikelen

Ontvang de NutriNorm nieuwsbrief met actuele kennis over bemesting
  •  *
  •  *
  •  *
Ontvang de NutriNorm nieuwsbrief met actuele kennis over bemesting