Deel

Aardappel

Magnesium hoort bij basisbemesting aardappelen

Een goede basisbemesting met magnesium is goedkoop en het meest effectief om problemen door magnesiumgebrek te voorkomen. Magnesiumhoudende KAS (bijvoorbeeld Nutramon 27 N + 4 MgO) is hiervoor heel geschikt.

Magnesiumgebrek bij aardappelen veroorzaakt schade aan de plant, die kan resulteren in bladsterfte. Een magnesiumtekort moet dus worden aangepakt.

Voorkom tekort met magnesiumhoudende KAS
Een tekort kan gemakkelijk en goedkoop worden voorkomen via de basisbemesting. Voeg bijvoorbeeld magnesiumhoudende KAS, zoals Nutramon (27 N + 4 MgO) toe aan de basisbemesting. Met 100kg stikstof via Nutramon (27 N + 4 MgO) geeft u 15 kg Magnesiumoxide (MgO).

Proeven van PPO-agv laten zien dat aanvullende magnesiumbemesting in aardappelen nauwelijks positieve resultaten opleveren.
Als u in het seizoen wilt corrigeren, is het lastig om voldoende magnesium aan te voeren. Daarvoor heeft u meerdere bespuitingen nodig. Een gift van 5 maal 10 kg bitterzout (magnesiumsulfaat) geeft bijvoorbeeld een aanvoer van 7,5 kg MgO per ha. En bij een tekort is dit slechts een lage gift.

Belemmering magnesiumopname
Het risico op een magnesiumtekort in uw gewas hangt onder meer van het ras af. ​De magnesiumbehoefte verschilt per ras. Daarnaast beperken hebben de volgende factoren een remmend effect op de magnesiumopname:


● Hoge kaligiften, met name in het voorjaar.
● Hoge giften van ammoniumstikstof, met name in het seizoen.
● Grote droogte of zeer natte weersomstandigheden.
● Een zure grond (te lage pH; minder dan 4)

Gerelateerde artikelen

Ontvang de NutriNorm nieuwsbrief met actuele kennis over bemesting
  •  *
  •  *
  •  *
Ontvang de NutriNorm nieuwsbrief met actuele kennis over bemesting