Deel

Gras

Maart roert zijn staart

​”Maart vindt het bruin of maakt het bruin”, een oud gezegde over de kleur van het gras in de maand maart. Nu, begin maart en net na de afgelopen vorstperiode, is de kleur inderdaad weer van het gras af.

Ook zie je nu de vorst verdwenen is en de temperaturen weer aangenamer worden, meteen de diverse machines het land op gaan. Enerzijds begrijpelijk, het is immers ‘al maart’. Anderzijds jammer, want de bodem is nog zo koud. Er is totaal nog geen activiteit van het gras, zodat er ook nog geen voedingsstoffen worden opgenomen.

Onder het gras is er wel activiteit. Op sommige plaatsen zijn namelijk de mollen erg actief. Ook dit is weer een dubbel iets. De positieve benadering is dat veel mollen betekent dat er veel ander bodemleven is. De negatieve kant natuurlijk is de grotere kans op slechte grassen en zand in de kuil.
Mollen bestrijden met klemmen is nog altijd de beste optie. Huur eventueel iemand in als u het niet kunt of geen tijd hebt. Verder is het belangrijk de molshopen weg te werken. Gebruik hiervoor de (goede) oude weidesleep. Deze werkt hiervoor het beste.

Heeft u veel oude gewasresten in de zode, ondiep wortelende onkruiden en/of slechte grassen? Overweeg dan de inzet van de wiedeg. Goed hard er door heen met hoge snelheid en zeker niet achterom kijken, is dan de beste optie. Echt vlakleggen vanwege kleine ongelijkheden kan het best gebeuren met een vlakke rol.

Zo ziet u, ondanks dat de bodem nog koud is, kan er toch wel alvast het een en ander gebeuren in het grasland. Dit geeft u, naast een nuttige daad, mogelijk ook een goed gevoel.

Bron: PPP-Agro

Gerelateerde artikelen

Ontvang de NutriNorm nieuwsbrief met actuele kennis over bemesting
  •  *
  •  *
  •  *
Ontvang de NutriNorm nieuwsbrief met actuele kennis over bemesting