Deel

Bemesting

Kunstmest strooien gaat nog niet altijd goed

Je zou verwachten dat agrariërs het strooien van kunstmest zo langzamerhand wel onder de knie hebben. En in het algemeen is dat ook wel zo. Maar toch blijven er problemen opduiken, zo blijkt uit een enquête onder ruim 500 agrariërs. Een hoog percentage meldt soms last te hebben van strooibanen. Bovendien zijn niet alle strooiers even gemakkelijk af stellen of schoon te maken. Oorzaken zijn een gebrek aan kennis en machines die, misschien ook als gevolg van dat kennisgebrek, niet doen wat ze zouden moeten doen.

Gebruikers kunstmeststrooiers wisselen ervaringen uit met elkaar
Via een online enquête hebben ruim 500 agrariërs de ervaringen met hun strooier ingevuld. In totaal zijn zeven veelgebruikte strooiers onderzocht. Doel van de enquête was om te leren van elkaar. Ieder deelnemer heeft voor zijn strooier een compleet verslag ontvangen met alle ervaringen. Het is een nieuwe en unieke manier om het kunstmest strooien op een hoger plan te brengen.

De ervaringen van gebruikers
Geen goede, harde kunstmest; veel verschil in de eenvoud van afstellen, maar ook in degelijkheid; snelheid van slijtage en gemak van schoonmaken; vergruizing bij het kant strooien; te vaak voorkomende strooibanen; ongelijk leeglopen van de trechters. Het is maar een kleine greep uit de vele problemen die akkerbouwers en veehouders nog dagelijks ondervinden bij het strooien van kunstmest. Maar men is wel degelijk serieus bezig met kunstmest strooien.

Meer kennis nodig bij gebruikers
Het strooien verloopt nog steeds niet geheel vlekkeloos. Goed strooien is belangrijk voor de opbrengst en kwaliteit van het gewas. Bovendien is het ook goed voor het milieu. Maar goed strooien vergt ook de nodige kennis en aandacht. En daar valt nog veel te verbeteren. Het gaat niet alleen om het kiezen voor goede en breed strooibare kunstmest, maar ook om zaken als de juiste strooitabel, de juiste afstelling van strooiers en een goed onderhoud van de machines. Bovendien zijn er duidelijke verschillen tussen de strooiers. Echt slechte zijn er misschien niet, maar je hebt wel betere.

Tevredenheid gebruikers verschillend
84 % van de gebruikers is tevreden of heel tevreden over de machine. Maar de mate van tevredenheid tussen de strooiers varieert van 73% tot 95%. Een hoog percentage gebruikers (30%) geeft aan soms last te hebben van strooibanen, maar de verschillen tussen de machines zijn groot, namelijk 20% tot 33%. Er zijn dus wel degelijk machines die een beter strooibeeld geven of makkelijker af te stellen zijn voor een goed strooibeeld.

Onze tips voor een beter resultaat

  • Strooischoepen en strooibeugel worden vaak te laat vervangen.
  • Gebruik goede kunstmest zoals Nutramon-KAS: harde en ronde korrels, geen stof en een grote korreldiameter. Dit is de basis voor een goed strooibeeld.
  • Let bij de aankoop van een strooier op het gemak van afstellen en schoonmaken.
  • Hebt u geen voorkeur voor een grote werkbreedte, dan levert een eenvoudigere strooier minder vaak problemen op.
  • Laat uw strooier regelmatig testen. (zie www.dynatest.nl)

Gerelateerde artikelen

Ontvang de NutriNorm nieuwsbrief met actuele kennis over bemesting
  •  *
  •  *
  •  *
Ontvang de NutriNorm nieuwsbrief met actuele kennis over bemesting