Herfstgras: Het Nieuwe Voorjaarsgras
Herfstgras: er is al vaak over geschreven en meestal negatief. Te nat, te eiwitrijk, moeilijk te conserveren, hoge NH3-fractie, kans op boterzuur etc. Deze kreten komen uit het verleden en komen inderdaad ook nu soms nog voor. Toch zullen veel mensen dit jaar blij zijn met relatief eiwitrijk gras of voordroogkuil bij hun eiwitarme kuilen van voorjaar 2024!
De negatieve uitlatingen over herfstgras zagen we in het verleden eigenlijk elk jaar. Kuilen met soms bijna 300 gram RE/kg DS, nat (30 % DS) en dus een hoge NH3-fractie, en vaak zwart van het hoge Ruw AS gehalte. Met de fors lagere bemestingen zijn ook de RE-gehalten in de herfstkuilen duidelijk lager geworden en daarnaast is het inkuilmanagement fors verbeterd.
In deze combinatie is (zeker dit jaar) het herfstgras misschien wel het nieuwe voorjaarsgras! Natuurlijk moet je wel moeite doen om het te benutten. Daar zijn meerdere manieren voor. De eerste en beste optie is in principe beweiden door dieren met een relatief hoge eiwitbehoefte, die ook voldoende energie bijgevoerd krijgen. In principe dus de melkkoeien. Elke dag een vers perceel en een beetje geluk met het weer kan tot mooie voeropnames leiden! Onbeperkt weiden met jongvee of droge koeien is zeker niet gewenst, maar soms noodzaak.
Na weiden komt herfststalvoeren (de seizoenvariant van zomerstalvoeren) op de tweede plaats. Zorg voor zuivere percelen (geen mestflatten) en een goede mollenbestrijding. Het is verbazingwekkend hoeveel gras de koeien dan kunnen benutten. Ook hier dus weer het gras op de eerste plaats naar de melkkoeien!
Uiteraard moet er ook een derde optie zijn en dat is inkuilen. Hierbij hebben we variant A en B. Variant A is vers inkuilen in wikkelbalen en direct vers opvoeren. Het gras conserveert dan niet en behoud de kwaliteit alszijnde vers gras. Uiteraard kan dat niet voor de hele winter. Overweeg bij deze optie om te maaien en te kuilen voor 2 – 3 weken en daarna dan pas de volgende partij.
Variant B is alles ‘gewoon’ inkuilen. Probeer het dan zo droog mogelijk te maken. Het geeft een betere conservering en dus een hogere voederwaarde. Gebruik hierbij eventueel droge producten om de kuil ook droger te krijgen.
Al met dus meerdere keuze mogelijkheden om het ‘nieuwe voorjaarsgras’ te benutten!
Bron: PPP-Agro Advies