Bemestingsplan 2025: verplichting én kans voor efficiënte bemesting
Op dit moment worden er volop bemestingsplannen gemaakt. Niet alleen handig en nuttig als het gaat om het landbouwkundig zo efficiënt mogelijk inzetten van meststoffen, het is ondertussen ook een wettelijke verplichting voor alle landbouwers. Dit jaar (2025) moet het plan conform de RVO-richtlijn vóór 15 maart gereed zijn.
Bemestingsplannen zijn er in allerlei uiterlijke verschijningsvormen; op papier of digitaal, beiden op basis van allerlei sjablonen. Het invullen ervan doet u zelf of laat u doen door uw adviseur. Belangrijk bij het opstellen is om niet alleen te kijken naar de gewasbehoefte van het geplande gewas voor dit jaar, maar ook rekening te houden met de factoren als grondanalyse (recent), groenbemesters (mate van geslaagdheid) en of er bijvoorbeeld nog dierlijke mest (drijfmest / vaste mest) in het afgelopen najaar of vroege winter is gegeven.
De inschatting in hoeverre de groenbemester goed is geslaagd én het tijdstip van onderwerken (najaar/voorjaar) bepalen met hoeveel vrijkomende stikstof er dit seizoen gerekend mag worden zodra de vertering en mineralisatie goed op gang is gekomen (meestal in de loop van mei). Deze gemineraliseerde hoeveelheid stikstof hoeft dan niet in de loop van het seizoen op een andere manier gegeven te worden om in de totale gewasbehoefte te voorzien.
Vanuit de eventueel in het najaar al gegeven mest, zal een deel van de N-org mineraliseren en beschikbaar komen tijdens het seizoen. Hoeveel stikstof dit is verschilt enigszins per mestsoort. Als het gaat om fosfaat, dan komt bijna alle fosfaat die gegeven wordt met de mest beschikbaar, zeker als er al enige tijd regelmatig mest wordt gebruikt in de bouwplannen.
Bron: Delphy