Deel

Bemesting

‘Regen en verkiezingen’

Wat hebben ze beiden met elkaar te maken? Helemaal niets, maar regen hebben we nog steeds en de verkiezingen zijn net achter de rug. Om van het laatste iets te zeggen, de uitslag is voor velen waarschijnlijk verrassend te noemen, nu gaan de coalitiebesprekingen beginnen. Wat het allemaal oplevert zal de tijd leren. Dit geldt zeker voor eventuele veranderingen in wet- en regelgeving. Daarvoor is tijd nodig want veel van de wetgeving ligt al voor lange tijd vast. Afwachten dus en hopen op verstandige mensen in Den Haag.

De regen is een ander verhaal. Ook hier kun je niets aan doen en is het een kwestie van afwachten. Toch nog overeenkomsten! De vele regen begint echter wel vervelend te worden; het grauwe, donkere weer is iedereen beu en werkt zeker niet motiverend.

Wat is er nu wel te doen?

Er staat regionaal nog veel gras. Doe hier niets aan en heb geduld. De grond kapot rijden kan nog altijd. Wacht ‘rustig’ af op een droge periode zodat er alsnog geoogst kan worden. Wanneer dat is? Mogelijk nog in december, maar vanaf januari worden de kansen groter. Komt er strenge vorst of hel veel sneeuw, dan zal het gras er zeker niet beter van worden. Blijft het koel (< 10 graden) dan doet het gras niets (alsof het in de koelkast ligt). Bij een mooie droge periode (en eventueel nachtvorst) kan de huidige snee alsnog worden geoogst. Ook de kwaliteit daarvan kan nog erg meevallen, maar dat zal t.z.t. wel blijken.

Alles geregeld en afgehandeld voor dit jaar?

2023 is bijna afgelopen, heeft u alles al geregeld? VVO’s (Vervangende Verwerkingsovereenkomst) aangeschaft? Dat moet uiterlijk 31 december 2023 geregeld zijn. Fosfaatrechten geregeld? Ook dit moet voor diezelfde datum geregeld zijn. De eerste 100 kg kunt u zonder korting leasen, hierboven geldt de reguliere korting.

Vanaf 1 januari gaat er weer het nodige veranderen; hier komen we de volgende keer op terug.

Bron: PPP-Agro Advies

Gerelateerde artikelen

Ontvang de NutriNorm nieuwsbrief met actuele kennis over bemesting
  •  *
  •  *
  •  *
Ontvang de NutriNorm nieuwsbrief met actuele kennis over bemesting