Deel

Kalkmeststoffen

Najaar beste tijd voor check pH

​​Het najaar is het beste seizoen om de percelen, met name op lichte grond, te controleren op de pH. Op zandgronden geldt een bekalkingsadvies voor kalkbehoeftige gewassen (o.a. suikerbieten, gerst, chicorei en maïs) bij een pH lager dan 5,0. Op dalgronden is dit bij een pH lager dan 4,9.

Heeft u geen recente bodemanalyse, dan kunt u een schatting maken van de pH-daling sinds de laatste bemonstering. De pH daalt, afhankelijk van het organischestofgehalte, ongeveer 0,05 tot 0,1 punt per jaar. Bij een relatief laag organischestofgehalte fluctueert de pH sneller.

Magnesiumhoudende kalkmeststoffen
Hebben de percelen ook een lage magnesiumtoestand, dan is bekalken met een magnesiumhoudende kalkmeststof de goedkoopste oplossing. Magnesiumhoudende kalkmeststoffen kunt u het beste in het najaar toedienen in verband met de trage werking van de kalk.

Overzicht kalkmeststoffen
Klik hier voor een overzicht van droge en natte kalkmeststoffen en de samenstelling ervan. Houd rekening met uw fosfaatruimte als u Betacal wilt gebruiken. Laat u goed informeren door uw adviseur.

 Bron: Delphy en OCI Agro

Gerelateerde artikelen

Ontvang de NutriNorm nieuwsbrief met actuele kennis over bemesting
  •  *
  •  *
  •  *
Ontvang de NutriNorm nieuwsbrief met actuele kennis over bemesting