Maximale stikstofbenutting in een droog voorjaar: Tips voor veehouders
Wat een verschil met 2023! Het is sterk drogend weer en de bereidbaarheid van de grond wordt elke dag beter. De meeste graspercelen hebben al drijfmest gehad uitgezonderd de ‘lagere’ percelen. Wat betekent dit voor het groeiseizoen
Op het moment van dit schrijven zijn de weersvooruitzichten goed, maar wel met een beperkte hoeveelheid regen. Dit geeft een dubbel gevoel. In de grond zit nog (meer) dan genoeg vocht, dus is regen eigenlijk niet welkom en niet nodig. De andere kant is wel dat de regen een andere ‘natuur’ geeft. Het wordt dan zachter en met de regen trekt ook de warmte de grond in. Bovendien hebben we dan geen nachtvorst meer.
De kleur van het gras laat ook zien dat het weer nog niet echt meewerkt. Zeker lichtere gronden met een relatief korte stoppel zijn eerder paars/bruin dan lekker groen. De verklaring is heel simpel. Ga zelf maar eens 24 uur buiten staan zonder jas of andere warme kleding. Het gras wil wel, maar ‘kruipt terug in de grond’. Vandaar dus toch de welkome, maar niet noodzakelijke regen!
Naast dierlijke mest is er op de meeste bedrijven ook ruimte voor kunstmest. Houd bij de bemesting ook rekening met zowel N als S. Maar mogelijk nog belangrijker: houd ook rekening met de 20% wettelijke korting op de stikstofgebruiksnorm in de NV-gebieden. De gebruiksnorm op derogatiebedrijven in de NV-gebieden is nog 190 kg N uit dierlijke mest. Met weidegang word hier met een werking van 45 % gerekend. Dus 85,5 kg N werkzaam. Dit mag met kunstmest aangevuld worden tot: 250 kg N – 20 % => 200 kg N. Dus is er nog ruimte voor 114,5 kg N uit kunstmest op jaarbasis. Oftewel 424 kg KAS; een relatief kleine hoeveelheid om op jaarbasis te verdelen dus.
Samengevat is het dus noodzaak om overal een tandje bij te zetten om de stikstofbenutting te maximaliseren.
Bron: PPP-Agro Advies