Herfstonderhoud: Optimaliseer de pH en Calciumvoorziening van je Grond
Oktober, herfstmaand, op weg naar de winterrust. Hoewel rust? Mogelijk wel voor de bodem, niet voor de grondeigenaar/beheerder. Er zijn veel zaken die aandacht vragen. We noemen er een aantal in willekeurige volgorde.
Juiste pH
De pH van de grond (de zuurtegraad) is belangrijk. Een goede pH is van belang voor heel veel zaken, bijvoorbeeld voor de opname van diverse voedingsstoffen door planten. Elk element heeft z’n eigen optimale pH-range.
Andere zaken waarvoor de pH-waarde van belang is, zijn onder andere de bodemstructuur en de groei van micro-organismen in de bodem. Het najaar is de beste tijd om een eventueel te lage pH te repareren naar het gewenste niveau. Pak uw bodemanalyses er eens bij en kijk goed naar de pH-waarden in vergelijking met het streefniveau. Er is niet één standaard, elke grondsoort heeft een eigen optimum. Blijkt dat uw grond een aanvulling nodig heeft, kijk dan ook eens naar andere elementen. Vooral magnesium is dan een aandachtpunt. Is er een tekort? Dan kan dat in een keer aangevuld worden. Is er al een overmaat?
Kies dan zeker voor kalkmeststoffen ZONDER magnesium, want overdaad schaadt!
Bekalken
Het grasland bekalken kan binnenkort starten; hopelijk wordt het niet te nat. Start hiermee zo spoedig mogelijk na de laatste snede. Volgend jaar heeft het gras dan profijt van de hogere pH. Bouwland bekalken kan ook dit najaar nog. Het mooiste is om de kalkmeststof in te werken, maar ook bovengronds aanwenden kan en mag. Het regent wel in; ook van deze toepassing heeft u volgend jaar profijt.
Kijk goed naar de verschillende kalksoorten. Meer aanvoeren dan nodig is, kan negatieve effecten hebben, net zoals bij de eerder genoemde magnesium. Kijk ook goed naar het effect op de pH. 1 ton van de ene soort doet meer dan dezelfde ton van een andere soort. De vergelijking is te maken met de omrekening naar neutraliserende waarde.
Als u toch de analyses voor controle van de pH bekijkt, kijk dan ook eens naar de calciumvoorziening.Calcium lijkt heel veel op kalk, maar er zijn duidelijke verschillen. Bij kalk is het belangrijkste bestanddeel calciumcarbonaat, bij calciummeststoffen is dit calciumoxide. De calcium als meststof is een belangrijke voedingsstof voor de planten, vooral voor de opbouw van de celwand en de rol die het speelt bij de celstrekking, dus groei. Jong, snelgroeiend gras heeft heel veel behoefte aan calcium. Echte ‘behoeftenormen’ zijn er niet, maar voor de 1e snede gras wordt gerekend met een onttrekking van 20 – 50 kg Ca/ha. Gebreksverschijnselen zijn onder andere roodverkleuring van het blad (dus geen P-gebrek!) en afsterven van de bladtopjes.
Een calciumbemesting kan het beste gebeuren met gips, maar ook met fosfaathoudende meststoffen zoals tripelsuperfosfaat. Dit laatste mag alleen niet op derogatiebedrijven!
Bron: PPP-Agro Advies