Deel

Tarwe

Zwavelbehoefte van wintertarwe

Tarwe heeft voldoende zwavel nodig voor de bakkwaliteit
Vanuit de praktijk wordt op diverse plaatsen melding gemaakt van zwavelgebrek. Zeker voor tarwe is het op dit moment belangrijk dat ze over voldoende zwavel beschikt. Tarwe gebruikt de zwavel voor de vorming van eiwitten in de plant en daarmee is er ook een direct verband met de bakkwaliteit. Zwaveltekort is lastig te herkennen, het lijkt namelijk veel op stikstoftekort. Is een aanvullende bemesting noodzakelijk, voer dan een bespuiting uit met bitterzout of met een zwavelbladmeststof.

Zwavelbehoefte
Zwaveltekort in wintertarwe is in Nederland een nieuw fenomeen. Vroeger kwam via depositie en het gebruik van zwavelhoudende meststoffen voldoende zwavel beschikbaar.
Op sommige locaties is de laatste jaren echter een duidelijk effect geconstateerd van zwavelbemesting.
Vanaf het begin van de stengelstrekking is er een grote behoefte aan zwavel voor de vorming van blad en stengels. Gebrek is slecht te onderscheiden van stikstofgebrek. Gebrek geeft een geringere korrelaanleg door achterblijvende aarvorming.

​Zwaveladvies : 20 kilo S per ha

Wanneer kans op S-gebrek in wintertarwe?

  • Na een natte winter en een nat voorjaar is is de zwavelvoorraad laag
  • Op zandgrond, dalgrond en lichte zavels is de meeste kans op S-gebrek
  • In gebieden met een lage S-depositie

Wanneer zwavel toedienen?
Wintertarwe neemt de meeste zwavel op in de periode tussen de stengelstrekking en de bloei. De zwavelbemesting kan daarom het beste geschieden bij de eerste gift.

Gerelateerde artikelen

Ontvang de NutriNorm nieuwsbrief met actuele kennis over bemesting
  •  *
  •  *
  •  *
Ontvang de NutriNorm nieuwsbrief met actuele kennis over bemesting