Deel

Aardappel

Wacht voor overbemesting op voldoende knolzetting

​Houd bij de aardappelen op zand- en dalgrond rekening met het tijdstip van bijbemesten. Het beste moment om nog wat stikstof te geven is als de knolzetting al voldoende op gang is gekomen.

Voor de grootte van de overbemestingsgift is het goed in beeld te hebben dat de gebruikte soort organische mest van invloed hoeveel er per saldo gegeven moet worden. Gebruik van vaste mest (paarden, kippen, etc.) en rundveedrijfmest betekent dat een deel van de stikstof langzaam vrij komt. Bij bewerkte mestsoorten, digestaat en diverse soorten gier komt de stikstof veel sneller vrij. Gezien eerdere ervaringen adviseren wij altijd om een overbemesting in de vorm van korrelkunstmest (bijvoorbeeld KAS) te geven. Laat u niet verleiden om al vroeg een geplande tweede gift te geven. De aardappelen moeten eerst voldoende aan het knolzetten zijn (knollen 1-2cm in doorsnee), anders wordt door de N-gift de loofgroei een extra impuls gegeven en dat is niet de bedoeling.

Voor de vroegste gewassen is het moment van overbemesting nu aangebroken. Voor de latere gewassen zal dit nog 1 of enkele weken duren.

Bron: Delphy

Gerelateerde artikelen

Ontvang de NutriNorm nieuwsbrief met actuele kennis over bemesting
  •  *
  •  *
  •  *
Ontvang de NutriNorm nieuwsbrief met actuele kennis over bemesting