Zet een schop in uw groenbemester: leer meer over uw bodemgesteldheid
Niet alleen de hoofdteelt van afgelopen teeltseizoen, maar ook de groei van de daarna gezaaide groenbemester is een goede indicator voor de bodemgesteldheid van een perceel. Zijn er grote verschillen in groei zichtbaar of zijn er bepaalde plekken die niet wil doorgroeien, trek dan eens een paar planten uit en bekijk de wortels. Is er sprake van bijvoorbeeld korte of vertakte wortels in geval dat het om bladrammenas gaat, dan duidt dit mogelijk op een verdichting of een problemen met aaltjes.
Hoe de groeiomstandigheden ook waren of zijn, uiteindelijk geldt dat een schop het beste meetinstrument is om meer van die probleemplekken te weten te komen. Het beste inzicht wordt verkregen door een profielkuil te graven. Let bij graven op de volgende zaken. Hoe diep is de bouwvoor? Wat voor zand/veen/leem zit er in de ondergrond? En hoe veel moeite kost het om door de grond heen te scheppen. Kost dit veel moeite, dan zal een plantenwortel ook moeite moeten doen.
Als laatste en belangrijkste tip geldt, mocht u er niet meer uitkomen of op problemen stuiten waar u zelf ook geen antwoorden op kan vinden, schroom dan niet om een expert in te schakelen. Samen met hem/haar kunt u dan op zoek gaan naar de beste oplossing om uw bodem en daarmee uw gewassen een goed en voorspoedig komend teeltjaar te laten ervaren.
Bron: Delphy, OCI