Deel

Tarwe

Laatste N-gift bij volledige zichtbaarheid vlagblad

Bij veel percelen wintertarwe is inmiddels het vlagblad volledig zichtbaar. Als u uw wintertarwe nog een laatste N-gift wilt geven, dan is daar nu het moment voor.

Zolang het vlagblad nog niet volledig is uitgevouwen draagt stikstof bij aan de opbrengst. Komt de aar er al uit, dan verhoogt stikstof alleen nog het eiwitpercentage. Als alle aren er op dit moment al staan, is er dus geen opbrengstverhogend effect meer. De laatste gift kan uitgevoerd worden met 100-150 kg KAS (o.a. OCI-Nutramon) of via speciaal geformuleerde vloeibare bladmestoffen. Deze laatste categorie is prima te combineren met een bespuiting tegen afrijpingsziekten. Pas geen vloeibare meststoffen zoals NTS en Urean toe vanwege het risico op bladverbranding.

Op een laat, droogtegevoelig perceel waar de de opbrengstverwachting lager is, is het verstandig circa 25-35 kg N/ha in reserve te houden. Maak hierbij een afweging op de stikstof nog omgezet kan worden in opbrengst afhankelijk van het ontwikkelingsstadium van het vlagblad.

​​​Bron: Delphy

Gerelateerde artikelen

Ontvang de NutriNorm nieuwsbrief met actuele kennis over bemesting
  •  *
  •  *
  •  *
Ontvang de NutriNorm nieuwsbrief met actuele kennis over bemesting