Deel

Gras

Doorzaai grasland

Het binnen halen van de 1e snede is anders gelopen dan veel mensen verwacht en gehoopt hadden. Het voorjaar leek zo vroeg te worden, maar het weer laat zich niet sturen. Een groot gedeelte van de 1e snede zal de laatste dagen van mei en de 1e dagen van juni geoogst worden. Dit zal gelijktijdig zijn met de 1e percelen van de 2e snede! In ieder geval een hele zware snede, met in de meeste gevallen heel veel blad. Door de hoge opbrengst zal het eiwitgehalte sterk verdund zijn, wat ook al te zien is in het verloop van de vers gras analyses.

Door de zwaarte van de snede zal er zeker een hergroei vertraging optreden. Groot voordeel nu in vergelijking met voorgaande jaren is dat de vochtvoorziening goed is. Er zijn dus ook voedingsstoffen beschikbaar voor het gras om een nieuwe start te maken. Ook geven de weersvoorspellingen gematigde temperaturen aan, en geen schrale oostenwind. Ook dit helpt voor het herstel. Maar toch is het risico van meer onkruiden en slechte grassen aanwezig. Zeker als de zode al wat meer open was, als nasleep van de droge jaren die we gehad hebben.

Kijkend naar de omstandigheden kan dit wel een mooie kans zijn om ‘vers bloed’ in te brengen, door het gras nu door te zaaien. Bij de voorwaarden voor het slagen van doorzaaien horen: vocht, voldoende temperatuur, weinig concurrentie van de oude zode. Deze 3 zijn nu alle 3 aanwezig, dus een mooie kans.

Past dit in het plaatje, bestel dan het zaad op tijd en zorg dat de doorzaaimachine beschikbaar is.

Veel succes!

Bron: PPP Agro Advies

Gerelateerde artikelen

Ontvang de NutriNorm nieuwsbrief met actuele kennis over bemesting
  •  *
  •  *
  •  *
Ontvang de NutriNorm nieuwsbrief met actuele kennis over bemesting