Deel

Aardappel

Focus op homogene mest

​Ook voor aardappelen lijken de omstandigheden nu, begin april, geschikt om vóór het poten dierlijke mest toe te passen. Bekijk voordat je begint, eerst de bouwvoor of deze onderin ook droog genoeg is voor een mesttoepassing. Bij een te vroege toepassing is de structuurschade groot.

Een ander belangrijk aandachtspunt is de homogeniteit van de mest. Kies voor een betrouwbare leverancier en gemixte mest van één adres. Naast drijfmest kan er ook vaste mest na het poten worden toegepast. Bij een toepassing na het poten bestaat echter het risico op te laat vrij komen van de mineralen als de mest onder droge om​standigheden wordt ondergefreesd. De hoogste benutting van de mineralen is bij een toepassing vóór het poten.

Voor traag ontwikkelende aardappelrassen is een sterke voorkeur voor het toepassen van varkensdrijfmest. Nnel ontwikkelende aardappelrassen kunnen ook prima uit de voeten met rundveedrijfmest of vaste kippenmest. Rundveemest heeft in vergelijking met varkensdrijfmest het voordeel dat het organischestofgehalte hoger is en er ook meer kali wordt aangevoerd per kg fosfaat.​

​​​Bron: Delphy

Gerelateerde artikelen

Ontvang de NutriNorm nieuwsbrief met actuele kennis over bemesting
  •  *
  •  *
  •  *
Ontvang de NutriNorm nieuwsbrief met actuele kennis over bemesting