Compenseer verschil in opkomst niet met stikstof
Weersextremen en een zwaar voorjaar hebben ervoor gezorgd dat veel gewassen ongelijk en achter elkaar aan zijn opgekomen. Deze verschillen in groei worden nu duidelijk zichtbaar. Een natuurlijke reactie hierbij is om op het moment van bijbemesten deze achterblijvende plekken iets meer stikstof te geven om een zo egaal mogelijk gewas te krijgen. Dit raden we af; vanwege de hollere stand is er al meer stikstof per plant voorradig. Sterker nog, er kan zelfs een situatie van een stikstofoverschot ontstaan met mogelijke derving van zowel kg-opbrengst als opbrengst in euro’s tot gevolg. Voorbeeld van negatieve gevolgen door teveel stikstof zijn een lager onderwatergewicht bij zetmeelaardappelen of diknekken bij uien doordat ze minder goed afrijpen.
Naast de aardappelpercelen die veel last en/of schade hebben gehad van de omstandigheden, zijn er gelukkig ook de nodige percelen die er goed op staan. Zitten deze percelen in de fase rondom bloei, dat is dat een prima moment voor de (geplande) bijbemesting. Door het onstuimige weer kan het echter zijn dat er meer stikstof is uitgespoeld dan in andere jaren. In die situatie zijn er meerdere opties beschikbaar om een goede inschatting te maken van de benodigde extra stikstof. De toepasbaarheid en werking van de verschillende tools is wel afhankelijk van de mogelijkheden die je als teler hebt en de hoeveelheid moeite die je er in wil(t) (laten) steken. Twee voorbeelden van opties zijn:
- Het gebruik van satellietbeelden. Er zijn verschillende leveranciers die op basis van regelmatig overvliegende satellieten een beeld maken waarmee de variatie in benodigde stikstof wordt bepaald.
- Een tweede optie is het nemen van bodem- en/of gewasmonsters op basis waarvan eventueel kan worden bijbemest.
Beide systemen hebben voor- en nadelen, maar zijn een bruikbaar hulpmiddel om de stikstofbemesting te optimaliseren.
Voor bieten geldt dat de bijbemesting prima kan worden uitgevoerd met NTS. Mix deze alleen niet met een koperhoudende meststof of biostimulant, dit zorgt voor schade door bladverbranding. Voorkom dit door deze middelen niet te combineren.
Bron: Delphy