Soorten korrelmeststoffen
Er zijn veel verschillende soorten korrelmeststoffen op de markt met elk specifieke eigenschappen. Deze eigenschappen hebben een grote invloed op de doorstroom en het strooibeeld.
Korrelmeststoffen kunnen onderscheiden worden in de volgende soorten:
- Granulaat
- Mineraal
- Prills
- Kristallijn
- Blends
Granulaat
Granulaat meststoffen worden verder verdeeld in gladde en ruwe granulaten. Bij gladde granulaten is er meestal sprake van een gecoate korrel.
Gladde granulaten hebben een ronde vorm zonder hoekige vormen of scherpe randen. Het oppervlakte van de korrels is vrij glad.
Ruwe granulaten hebben ronde korrels die soms hoekig kunnen zijn. De korrels hebben geen scherpe randen en het oppervlak van de korrel is ruw.
Een voorbeeld van een granulaat is Kalkammonsalpeter (KAS). Deze is verkrijgbaar in een gladde (gecoate) en ruwe variant. Nutramon KAS is een gecoat granulaat. Deze meststof heeft een stortgewicht van ca. 1.040 kg/m3 en een gemiddelde korreldiameter van 3,6 mm. Bij de fractieverdeling mag maximaal 1% van de korrels kleiner zijn dan 2,00 mm en minimaal 90% van de korrels moet zich bevinden tussen de 2,00 en 4,75 mm. Ureum is tevens een gangbare meststof die in de vorm van granulaat verkrijgbaar is.
Granulair Ureum 46N van OCI Agro heeft een dichtheid van 750 kg/m3. De fractionering van deze meststof dient 90% van de korrels tussen de 2,0 en 4,5 mm te zijn.
Mineraal
De korrels van deze meststof hebben een hoekige vorm met scherpe punten en randen, zoals te zien is in afbeelding 10. Het oppervlakte van de korrels is erg ruw. Een voorbeeld van een mineraal is kali-60.
De dichtheid van deze meststof varieert tussen de 1,08 en 1,12 kg/m3. De fractionering van de meststof verschilt sterk per fabrikant .
Prills
De korrels in prills zijn perfect rond. Het oppervlak van de korrels is zeer glad.
De korrels zijn hol en soms is er een gaatje aanwezig aan het oppervlak. Prills zijn goed op te lossen in water, maar zijn hierdoor gevoelig voor (lucht)vochtigheid. Bij vochtige omstandigheden is de kans op kluitvorming groot. Een voorbeeld van een geprillde meststof is Ureum (deze is echter ook ongeprilld verkrijgbaar).
De dichtheid van deze meststof is circa 750 kg/m3. De fractionering verschilt sterk per fabrikant.
Kristallijn
De korrels zijn vaak iets langwerpig en hebben een cilindervorm, zoals in afbeelding is te zien. De korrels hebben een afgeronde vorm en een glad oppervlak. De korrels zijn hol en hebben in sommige gevallen een gaatje aan het oppervlak. Ammoniumsulfaat is een meststof die veel verkrijgbaar is in de vorm van kristallijn. Een voorbeeld van deze meststof is AS-Crystal van OCI. Deze meststof heeft een gemiddelde korreldiameter van 1,1 mm en een dichtheid van 1.040 kg/m3. De fractionering is maximaal 10% kleiner dan 0,5 mm en maximaal 10% groter dan 2,0 mm.
Blends
Dit is een mengsel van verschillende meststoffenkorrels. De korrels zijn van elkaar te onderscheiden op basis van bovengenoemde eigenschappen. Een voorbeeld hiervan zijn NPK-meststoffen.
Bronnen:
Kverneland Group, 2014.
Vicon.