Fosfaatregelingen en administratie: wat u vóór 31 december moet regelen
Met het naderen van het jaareinde, is ook de tijd aangebroken voor controle van alle zaken die verband houden met de wetgeving. Veel is al gerealiseerd en kan niet meer veranderd of aangepast worden. Als het gaat om fosfaat zijn er nog wel enkele zaken te regelen.
Voor veehouders is mestverwerking soms een verplichting en op meerdere manieren te realiseren. ‘Afkopen’ van deze verplichting kan met de aanschaf van zogenaamde VVO’s, oftewel Vervangende Verwerking Overeenkomst. U ‘koopt’ dan verwerkte fosfaat van een andere veehouder die meer heeft gedaan dan zijn verplichting. Prijzen variëren en lijken nu ruim € 2,10 per kg te kosten.
Maak daarom een goede prognose hoeveel u nodig hebt, want meer kopen dan nodig is, is geld weggooien. Vóór 31 december moet dit geregeld en geregistreerd zijn bij de RVO.
Een andere fosfaatregeling is het melden van fosfaatverrekening. Als u op maximaal 20 kg fosfaat meer hebt gebruikt dan wettelijk mag (door onvoorziene omstandigheden), dan kunt u dat melden bij de RVO (vóór 31 december). In 2025 moet u dit ‘teveel’ dan verminderen op de toegestane bemesting. Let wel op, u mag niet jaarlijks gebruik maken van deze regeling.
Meer mest met veel organische stof gebruiken
Nog een derde fosfaatregeling is de stimulans om meer organische stofrijke mest te gebruiken. Bij gebruik van meer dan 20 kg fosfaat uit deze mest, telt er een andere werkingscoëfficiënt en mag er in totaliteit meer fosfaat gebruikt worden. Voorbeelden van dergelijke mestsoorten zijn: stalmest van rundvee, schapen, geiten en paarden, dikke fractie van gescheiden mest, strorijke vaste mest van varkens (op bio-percelen), champost en compost.
Het gebruik moet zichtbaar zijn in de eigen administratie (op welk perceel hoeveel van welke mest). De administratie moet u thuis bewaren, maar het gebruik willen maken van deze regeling moet ook vóór 31 december gemeld worden bij de RVO.
Elektronisch mestdossier voor elk bedrijf
Vanaf 2025 is het elektronisch mestdossier verplicht voor élk bedrijf (voorheen was dit alleen voor derogatiebedrijven en enkele anderen). Dit dossier staat in ’mijn dossier’ bij de RVO. Het bevat de volgende gegevens: de gecombineerde opgave (met gebruik van grond); mesttransporten, voer- en melkleveranties, dieren, maar vooral ook de ‘aanvullende gegevens’. De meeste zaken zijn al gewoon bekend, maar de aanvullende gegevens moet iedereen tussen 1 januari en 1 februari 2025 over het jaar 2024 doorgeven. Deze aanvullende gegevens zijn de aanvoer van kunstmest (kg en gehalten), eventuele afvoer van kunstmest (eigen administratie) en de eindvoorraad (01-01-2025). Voor bedrijven met dieren moet de eindvoorraad mest (met gehalten) ook worden doorgegeven.
U hebt nog even tijd, maar begin vast met verzamelen. Veel is al bekend!
Bron: PPP-Agro Advies