Droogte dreigt, hoe benut je meststoffen optimaal?
Hoe is het mogelijk, een groter contrast met één jaar eerder is haast niet mogelijk. Hadden we vorig jaar een nat, koud, moeizaam voorjaar, nu hebben we tot op heden in alle opzichten een fantastisch voorjaar. Mest uitrijden ging probleemloos en heeft daarmee gelukkig veel ruimte gecreëerd in de mestputten. De oogst van de eerst snede ging perfect, met gewenste of zelfs hogere drogestofgehalten in de uiteindelijke kuil. Ook de maïs is vanaf medio april gezaaid en groeit goed. Toch is er wel een minpunt en dat is het gebrek aan hemelwater. Wat betekent dit?
Het is zo langzamerhand toch echt wel droog aan het worden, zeker op de zandgronden in het Oosten en Zuiden van het land. Beregenen is op veel plaatsen al aan banden gelegd en er zijn al plaatjes gepubliceerd met neerslagtekorten die worden vergelen met 1976. De lijntjes overlappen elkaar, maar geen paniek, het jaar is nog lang. Toch is het wel zaak om op te letten. Denk bijvoorbeeld aan bemesten. Zeker op bedrijven in de NV-gebieden mag er niet veel meer. Naast drijfmest (op derogatiebedrijven maar 190 kg N/ha) ook nog eens fors minder N uit kunstmest. De mest die gebracht word, moet dus goed benut worden.
Drijfmest kan geholpen worden met water. Breng water in de mestput en daarna flink mixen. Denk aan ongeveer 50 % van de uiteindelijke hoeveelheid mest als water (dus bv. 300 m3 mest, dan 300 m3 water erbij). Het uitrijden gaat beter, het trekt beter de grond in en er is dus minder sprake NH3-verliezen. Ook wordt bovendien de netto putinhoud beter als dit een paar keer kan, omdat de mest beter bijstroomt. Je begint 1 september met een put die netto meer ruimte heeft.
Kunstmest is een ander verhaal. Deze heeft regen nodig om op te lossen. 10 mm is al snel gewenst. Bij droogte dus zeker niet strooien (nagenoeg weggegooid geld). Door de dauw zal de korrel wel ‘voorweken’, maar de N komt niet vrij voor het gewas, met veel kans op extra verlies.
Bij elkaar zijn dit echt de nadelen van het makkelijke droge weer. Laten we er toch van genieten en hopen op snel weer echt ‘boerenweer’ met voldoende vocht, maar ook op tijd de zon!
Bron: PPP-Agro Advies