Uien bemesten: Slimme keuzes voor stikstof, fosfaat en kali
De periode van uien zaaien is weer begonnen of aanstaande en daarmee is ook het tijdstip voor de eerste bemesting daar. Een van de vragen die regelmatig opdoemt in het ‘zandgebied’ is die van de mogelijkheid om dierlijke mest in dit gewas toe te passen. Uit onderzoek blijkt dat er geen verschil zit in de eindopbrengst en kwaliteit van uien als er dierlijke mest aangevuld met kunstmest is toegepast of als er alleen kunstmest is toegepast. Uiteraard is het vrijkomen van stikstof bij dierlijke mest wel onvoorspelbaarder dan bij kunstmest.
Als het gaat om de stikstofbemesting, dan is het advies 140 kg zuivere N – groenbemester/voorvruchten. Meer geven kost geld en maakt het gewas ziektegevoeliger en doet het later afrijpen, terwijl de kwaliteit niet beter wordt. Nadeel van het gebruik van dierlijke mest is dat het risico op een bonenvliegaantasting toeneemt. De bonenvlieg wordt aangetrokken door de geur van verterend organisch materiaal en door de geur die vrijkomt bij een kiemend zaadje.
Als het gaat om de fosfaatbemesting, dan kan het toepassen van vloeibaar fosfaat (Powerstart, Quickstart) bij het zaaien een meerwaarde zijn. De echte meerwaarde zien we echter alleen in een situatie van (hele) vroege zaai, in combinatie met koude grond/periode. Voor de kalibemesting geldt dat een extra bemesting in uien tot zekere hoogte geen kwaad kan. Uiteraard is het wel een extra kostenpost als er meer kali wordt gegeven dan nodig is. Extra kali aanvoeren via mest of compost is dus geen probleem.
Het kali bemestingsadvies voor uien is 150 kg zuivere kali. Is de kalitoestand van de grond hoog of laag, dan moet dit worden bijgesteld.
Bron: Delphy