De laatste werkzaamheden op het land
2021 is bijna voorbij en zal de geschiedenisboeken ingaan met de nodige hoogte- en dieptepunten. Dit geldt zeker ook voor de landbouw. Gelukkig waren er ook ‘normale’ zaken, die niet veel afweken van andere jaren.
De komende periode wordt gevuld met de laatste werkzaamheden op het land. Het gras moet mogelijk nog een keer worden geoogst of krijgt alleen de weidebloter nog over zich heen. Het maisland is ingezaaid met een vanggewas. Sloten, greppels en duikers zijn open (gemaakt) om eventueel overtollig water op te vangen, te laten bezinken of af te voeren.
Naast de veldwerkzaamheden is het ook goed om weer een keer de papieren in te duiken.
Hoe waren de uitslagen van mijn grondmonsters ook al weer? Heb ik gedaan wat ik moest doen? Of ga ik doen wat ik nog moet doen? Onder dit laatste valt onder andere de bekalking. Een pH in het gewenste streeftraject heeft veel voordelen voor bodemstructuur en algemene bodemvruchtbaarheid. Het is ook bekend dat de meest gebruikte kalkmeststoffen een relatief lange inwerkperiode hebben. Dit betekent dat nu bekalken pas effect ressorteert in de zomer van 2022. Pak daarom de diverse grondonderzoeken er nog eens bij. Is de pH overal op het gewenste niveau?
Of heb ik sinds het onderzoek al zoveel gebracht dat het niet meer nodig is? Is het antwoord ‘nee’, dan is het nu een mooie tijd om te bekalken, uiteraard alleen als het land goed berijdbaar is. Ga absoluut geen sporen gaan rijden!
Ook op een kale grasstoppel kan prima kalk worden uitgereden. De verdeling en het intrekken gedurende de winter in de bodem, gaat met de nodige neerslag meestal prima. Breng niet teveel, tot maximaal 2000 kg product /ha moet kunnen. Kijk ook naar de beschikbaarheid van andere elementen. Is de magnesiumtoestand van uw grond al hoog, kies dan niet voor kalkmeststoffen met ‘gratis’ magnesium erin. Het overschot aan magnesium brengt de mineralenhuidhouding verder uit balans en dat willen we niet. Is de toestand laag, dan kiest u uiteraard wel voor een kalkmeststof met ‘gratis’ magnesium. Kortom, werk écht perceel specifiek!
Bron: PPP-Agro Advies