Mei mooi moment voor beoordeling zode
Medio mei zit normaal gesproken de eerste snede overal in de kuil en is soms zelfs de tweede bij de vroege oogsters al weg. Een mooi moment om eens te kijk hoe de zode er voor staat, bijvoorbeeld als het gras in eerdere instantie te maken heeft gehad met langdurige droogte. Is de botanische samenstelling nog op orde en is de zode voldoende dicht?
2 verschillende symptomen, met 2 verschillende oplossingen.
Een slechte botanische samenstelling (het hoeft echt geen 100 % Engels raaigras te zijn) vraagt mogelijk om graslandvernieuwing. Vernieuwing mag op alle gronden in Nederland binnen de wetgeving. Als u hier aan begint, zorg er dan wel voor dat de oorzaak van het slechte gras weg is. Is de pH in orde (zie bodemanalyse), zijn er storende lagen (de prikstok) of zijn er sporen gereden? Gericht bekalken en gericht diepwoelen kunnen hele goede maatregelen zijn, maar wel met de nadruk op ‘gericht’. Doe het niet omdat de buurman het ook doet.
Is er sprake van kweek in de zode, dan is het advies een bespuiting uit te voerenmet glyfosaat op een jong, groeiend gewas. Laat voor het beste resultaat de glyfosaat goed intrekken tot de wortelpuntjes.
Is de samenstelling van het gras goed, maar de zode te open, denk dan aan extra beweiding. Dit stimuleert het uitstoelen ontzettend. Behoort extra beweiding niet tot de mogelijkheden, denk dan aan doorzaaien van de zode. Doorzaaien kan het beste worden gedaan in de tweede helft van het jaar in een kale zode. Probeer na doorzaaien de zode kort te houden (beweiden??) om het jonge gras wel een goede kans te geven.
Goede planning is het halve werk
Waarom nu al deze aandachtpunten? Ze vragen een kleine voorbereiding en met een goede gebruiksplanning van het perceel zijn de maatregelen uit te voeren in een zode met de gewenste lengte en op het gewenste tijdstip. Het wordt dan zeker geen paniekreactie!
Bron: PPP-Agro Advies