Deel

Bemesting

Grondmonster geeft duidelijkheid over N-min situatie

​De natte herfst heeft met name in Noordwest-Nederland voor flink wat problemen gezorgd om de gewassen te oogsten en nadien de overige grondwerkzaamheden af te krijgen. Ook in andere delen van Nederland is de afgelopen maanden dusdanig veel water gevallen dat dit gevolgen heeft voor de N-mineraal situatie dit voorjaar.

Door het vele vocht in de bouwvoor zijn de N-mineraal voorraden beperkt. Op de zandgronden is dit voornamelijk het gevolg van uitspoeling, op de kleigronden vooral door denitrificatie. Daardoor kunnen te velde staande gewassen, zoals de wintergranen, voor hun groei maar beperkt uit de bodem halen wanneer de temperaturen straks echt gaan toenemen. Door de relatief zachte winter is de echte groeistart ook al dichterbij dan u denkt.

In dit kader is het raadzaam om de eerste bemesting met kunstmest al vroeg te geven, zodat de gewassen tijdig stikstof tot hun beschikking hebben. Per perceel kan de situatie uiteraard verschillen. Laat daarom een N-mineraal monster steken zodat u overzicht hebt over uw situatie en daarop kunt anticiperen.

Bron: Delphy, OCI Agro

Gerelateerde artikelen

Ontvang de NutriNorm nieuwsbrief met actuele kennis over bemesting
  •  *
  •  *
  •  *
Ontvang de NutriNorm nieuwsbrief met actuele kennis over bemesting