Deel

Gras

De laatste loodjes …

​​Met het huidige natte en winderige weer ga je al snel denken dat het groeiseizoen helemaal voorbij is. Toch is dat zeker niet het geval, een gewas als gras groeit nog steeds.

Lichte snedes bij inscharen kunnen nog steeds een prima voederwaarde leveren voor de koeien. Een droog, energierijk product op stal als bijvoeding is wel gewenst. Komt er een grote oppervlakte etgroen in één keer beschikbaar, geef dit dan in kleine stukken. De koeien hebben dan elke dag vers, vooral schoon, gras. Dit bevordert de opname.

Reken hierbij met 1200 – 1400 kg DS bij inscharen, en niet met 1700 kg zoals in het voorjaar of de zomer.
Bij beperkt weiden (8 uur per dag als voorbeeld en 7 kg DS-opname uit vers gras) moet er dan 50 – 60 m2 per koe per dag beschikbaar worden gesteld. Bij dezelfde voeropname in het voorjaar (inscharen bij 1700 kg DS) was dit maar 41 m2​. ​Snel er over heen weiden, elke dag een vers perceel, niet meer uren buiten dan gewenst, allemaal hulpmiddelen om het gras nog in de koe te krijgen en te benutten!

Ook het maaien moet bij lichtere sneden, en ook kleinere oppervlakten, om de hergroei te benutten. Het alternatief is mogelijk nog enkele weken wachten om het gras in één keer winterklaar te maken. Welke keuze u maakt is afhankelijk van het huidige groeistadium. Als u nu maait, blijft er nog gras bijgroeien!

De veehouder die dit ‘herfstgras’ het beste weet te benutten, maakt er ook het meeste geld van!​

​Bron: PPP-Agro​

Gerelateerde artikelen

Ontvang de NutriNorm nieuwsbrief met actuele kennis over bemesting
  •  *
  •  *
  •  *
Ontvang de NutriNorm nieuwsbrief met actuele kennis over bemesting