Deel

Bemesting

Alleen nog klasse A en B keurcompost voor VVAK-gecertificeerde telers

Compost is in gebruik als bodemverbeteraar en wordt in de praktijk op een aantal bedrijven regelmatig toegepast. Vanaf begin 2017 mogen telers die gecertificeerd zijn volgens het Voedsel en Voederveiligheid Akkerbouw (VVAK) certificaat, alleen nog maar de klassen A en B (Keur)compost aanvoeren als organische bodemverbeteraar en niet meer de basiskwaliteitsklasse C. 

Het verschil tussen de klassen A, B en C is de verontreinigingsgraad van de compost​. Klasse A bevat veel minder verontreinigingen van o.a. glas en steen dan klasse C. In de regel moeten we twee zaken goed onderscheiden:

  1. Het toeleverende bedrijf moet werken volgens of voldoen aan het Keurcompost keurmerk én
  2. het bedrijf moet daarnaast ook nog klasse A en B kunnen leveren.

Een bedrijf dat GFT-compost levert onder bijvoorbeeld het Keurcompost-certificaat, zal dus niet per definitie ook klasse A en B kunnen leveren. Overigens is het dus niet zo dat een bedrijf dat niet werkt volgens het Keurcompost-certificaat geen goede compost levert. Wanneer zij aan de juiste voorwaarden voldoen, kunnen ook zij compost afleveren aan VVAK-gecertificeerde akkerbouwers.

Waakzaamheid is echter geboden en wij raden u aan om met uw leverancier in gesprek te gaan over de te leveren kwaliteit compost en of deze ook werkt volgens of voldoet aan het Keurcompost-certificaat. De eisen kunt u terugvinden in Bijlage I van uw VVAK Telershandleiding. Zie voor de leveranciers van gecertificeerde Keurcompost het ‘Register Keurcompost’ op de internetsite: www.keurcompost.nl.

​​​Bron: Delphy​

Gerelateerde artikelen

Ontvang de NutriNorm nieuwsbrief met actuele kennis over bemesting
  •  *
  •  *
  •  *
Ontvang de NutriNorm nieuwsbrief met actuele kennis over bemesting