Deel

Kunstmest

Kunstmest overwintert op het eigen bedrijf? Zorg dat de opslag in orde is!

Met de huidige, relatief hoge, kunstmestprijzen is het niet de verwachting dat er al veel kunstmest in het vooruit wordt gekocht. Toch is het de vraag of met de huidige energieprijzen er een daling richting het voorjaar in het vooruitzicht zit. Een aantal van u zal in het kader van risicospreiding misschien toch al een deel van de voor volgend teeltseizoen benodigde hoeveelheid bestellen. Dan is echter wel een afgesloten, droge en veilige opslagplaats noodzakelijk om​ gedurende de wintermaanden​ de oorspronkelijke productkwaliteit blijvend te garanderen. Wat kunt u verder nog doen?

Opslag in bigbags
Sla de meststoffen op in een afgesloten, overdekte, droge en geventileerde ruimte en plaats de bigbags op pallets. Zorg voor een vlakke ondergrond en stapel de bigbags trapsgewijs op elkaar voor stabiliteit; stapels mogen niet meer dan drie zakken hoog zijn. Voorkom zoveel mogelijk dat de bigbags hard vallen tijdens laden en lossen. Korrels kunnen dan beschadigd raken. Houd de meststoffen uit de buurt van brandbare materialen (lege bigbags, pallets, etc.), landbouwproducten (graan, stro, hooi, voeders, etc.) en potentiële bronnen van verontreiniging (brandstof, bestrijdingsmiddelen, etc.). Voorkom contact met hete voorwerpen en oppervlakten (zoals lampen en schakelaars), zuren en alkalische stoffen, zoals ongebluste kalk of cement.

Opslag in een silo
Controleer de silo regelmatig op scheuren en lekkages. Sluit de aftapschuif met een slot af zodat niemand er meer product uit kan halen of uit kan laten lopen. Sluit de inblaasleiding en de ontluchtingspijp luchtdicht af, zodat er geen vocht in de silo komt​. Wordt de silo nog op korte termijn gevuld, zorg dan dat deze schoon en droog is.

Gerelateerde artikelen

Ontvang de NutriNorm nieuwsbrief met actuele kennis over bemesting
  •  *
  •  *
  •  *
Ontvang de NutriNorm nieuwsbrief met actuele kennis over bemesting