Deel

Organische meststoffen

Nitraat en ammonium horen beide in bemestingsplan

Kiest u voor ammonium- of nitraatstikstof? Beide vormen van N zijn nodig in het groeiseizoen en horen dus in het bemestingsplan. Nitraat is direct beschikbaar en ammonium wordt na nitrificatie opneembaar. Door een combinatie van de juiste kunstmest en organische mest is de N-behoefte op korte en op langere termijn gedekt.

Planten nemen N vooral op in de vorm van nitraat. Deze stikstofvorm beweegt met het bodemvocht naar de wortels van de plant toe. N in de vorm van ammonium is in de bodem gebonden aan het klei-humus complex en daarmee nagenoeg onbeweeglijk. De wortel moet dan naar de N toe groeien.

Nitraat in de bodem
Nitraat in meststoffen zorgt voor een vlotte groei in het begin van het seizoen. Meststoffen zoals KAS bevatten 50% nitraatstikstof en 50% ammonium. Toepassing in het groeiseizoen geeft direct voldoende nitraat-N in de bodem. Daarmee is de groei optimaal te benutten.
Omdat nitraat kan uitspoelen, worden soms nitrificatieremmers geadviseerd. Nitrificatieremmers vertragen de omzetting van ammonium-N. Dit kan echter [1] ook de groei belemmeren. Bovendien verdient u bij normale toepassing vlak voor de start van het gewas de meerprijs niet terug.

Omzetting ammonium
In mest komt alleen ammoniumstikstof voor. Deze wordt geleidelijk omgezet in nitraatstikstof (zie tabel). De omzetting van ammonium in nitraat is sterk afhankelijk van de bodemtemperatuur.

Omzettingssnelheid van ammoniumstikstof
BodemtemperatuurTijd om 50% ammonium om te zetten in nitraat
5 °C6 weken
8 °C4 weken
10 °C2 weken

Gerelateerde artikelen

Ontvang de NutriNorm nieuwsbrief met actuele kennis over bemesting
  •  *
  •  *
  •  *
Ontvang de NutriNorm nieuwsbrief met actuele kennis over bemesting