Deel

Gras

Kunstmeststrooier 100%??

We zitten weer in het seizoen waarin de kunstmeststrooier met regelmaat wordt gebruikt. De ‘grote’ onderhoudsbeurt is in de winter uitgevoerd, maar … is nu alles werkelijk in orde?

Rondrijdend tussen de graspercelen en ook wandelend in de percelen bekruipt toch regelmatig het gevoel dat er bij het kunstmeststrooien dingen zijn die beter kunnen. Zo zijn er regelmatig banen in het gras te zien met een betere – mindere stand, maar ook met kleurverschillen. Zaken die we liever niet zien. De achterliggende oorzaken zijn niet altijd even duidelijk, daarom enkele punten om op te letten.

Om te beginnen met de meststof zelf, welke kwaliteit kunstmest hebt u gekocht? Zijn de korrels allemaal even groot en gelijk van vorm? Het is heel makkelijk te begrijpen dat het moeilijker is een goed strooibeeld te krijgen als er veel verschil is in korrelgrootte en/of -vorm. Het totaal plaatje is vrij makkelijk te controleren met een fractiemeter. Ook de hardheid van de korrel is belangrijk. Hoe zachter de korrel, hoe makkelijker en hoe meer beschadigingen er optreden. Uiteraard heeft ook dit een groot effect op het strooibeeld.

Dan de machine zelf waar het allemaal mee gebeurt. Heeft u dit jaar al een afdraaiproef gedaan? Net als bij krachtvoer voor de koeien, zitten er ook in kunstmest duidelijk verschillen in resultaat. Een tweede, misschien overbodig lijkend aandachtpunt zijn de strooischijven/schoepen of pijp. Zijn/is deze nog net zo mooi als bij aflevering van de nieuwe strooier? Gaten zullen we niet over praten, die komen bij u niet voor, maar deuken …?

Als laatste nog even een makkelijk en multifunctioneel hulpmiddel: GPS op de tractor. Nauwkeurig dezelfde rij-afstand houden op lange percelen, of op een perceel met veel bomen, bochten, hoogteverschillen? Met GPS gaat dit toch net iets makkelijker.

Bron: PPP-Agro

Gerelateerde artikelen

Ontvang de NutriNorm nieuwsbrief met actuele kennis over bemesting
  •  *
  •  *
  •  *
Ontvang de NutriNorm nieuwsbrief met actuele kennis over bemesting