Deel

Bemesting

Beschikt het gewas over voldoende magnesium?

​Magnesium is een belangrijke bouwsteen in de plant. Magnesium zorgt voor stimulatie van de plantontwikkeling en speelt een centrale rol in het chlorofyl van planten. Is dat op orde, dan is de assimilatie van een plant ook op orde.

Op lichte zand- en kleigronden is de kans op magnesiumgebrek het grootst. Een overvloed van o.a. kalium-ionen (K+) c.q. een hoog kaligetal (>20) kan voor verminderde opname van magnesium zorgen. Vooral aardappelen en maïs zijn gevoelig voor een tekort. In geval van aardappelen is er sprake van verschillen in gevoeligheid per ras. Een recente bodemanalyse (max. 2 jaar oud) laat zien of er een aanvullende bemesting gedaan moet worden. Is er sprake van een MgO-toestand van 70 of lager of een Mg-toestand van 50 of lager, dan is bemesting noodzakelijk. Een tekort ontstaat gemakkelijker bij een lage pH omdat de beschikbaarheid dan afneemt. Vooral onder een pH 5 – 5,2 bestaat de kans op een zichtbaar gebrek.

Mogelijk is er, mede op basis van de bodemanalyse, bij aanvang van de teelt al magnesium gegeven, bijvoorbeeld in de vorm van drijfmest. De magnesium hierin (rundveedrijfmest bevat 1,2 kg MgO/ton en varkensdrijfmest 1,5 kg MgO/ton) moet van de totaal te geven hoeveelheid worden afgetrokken. .

Is er dan toch nog een aanvullende magnesiumbemesting noodzakelijk, dan kan dit nu volvelds met bijvoorbeeld Kieseriet (25% MgO). Vooral in aardappelen, maar ook eventueel in de teelt van uien en winterpeen zou ook Bitterzout Microtop meegespoten kunnen worden om de magnesiumtoestand in de plant op peil te houden. Je geeft dan bovendien wat borium en mangaan mee. Vloeibare varianten zijn er ook, maar worden veelal aangeboden als een nitraatformulering. Zeker met de huidige weersomstandigheden vergroot dit het risico op bladverbranding.

Bron: OCI Agro, Delphy

Gerelateerde artikelen

Ontvang de NutriNorm nieuwsbrief met actuele kennis over bemesting
  •  *
  •  *
  •  *
Ontvang de NutriNorm nieuwsbrief met actuele kennis over bemesting