Deel

Gras

Juist kleinere giften vereisen gedegen strooitechniek

April 2021 is de boeken ingegaan als de koudste maand in de laatste 35 jaar. Het gras is beperkt groeizaam geweest, maar was wel van een superkwaliteit met VEM-waarden tot boven de 1100. Dat is wel een voordeel van het koude weer! In de maand mei wordt er, ondanks de koude aprilmaand, toch weer het meeste gras gemaaid. Gras van percelen die daarna weer bemest worden voor de 2e snede.

Vanaf 2e snede nog meer gebruik eigen kunstmeststrooier
Het bemestingsniveau voor de 1e snede is altijd relatief hoog in vergelijking met de vervolgsneden. Ook de toedieningsmethoden van kunstmest variëren behoorlijk; spuiten met veldspuit, spaakwiel bemester (beiden vaak in loonwerk) en de ‘gewone’ kunstmeststrooier (eigen mechanisatie) zijn de meest gebruikte. Elk systeem heeft zo zijn eigen voor- en nadelen.
De kosten voor toepassing met de veldspuit en de spaakwielbemester zijn relatief laag bij de 1e snede vanwege de hogere gift (verdunningseffect). Voor de vervolgsneden met duidelijk lagere N-giften per keer is dat een ander verhaal, en wegen de voordelen mogelijk minder zwaar dan het nadeel van het economisch plaatje.
Het gebruik van de eigen kunstmeststrooier is dan ook relatief hoog bij de bemesting gedurende het seizoen vanaf de 2e snede. Door de kleinere giften is het extra belangrijk om te zorgen dat uw machine ook het gewenste werk aflevert.

  • Zorg voor goed onderhoud;
  • Zorg voor de juiste horizontale ophanging;
  • Zorg voor de juiste afstelling bij de te gebruiken meststof (korrelgrootte);
  • Maak een afdraaiproef met hele kleine giften;
  • Is gebruik van GPS gewenst / vereist?

Krijgt u het voor elkaar om 40 – 50 kg product van een meststof goed te verdelen over 1 ha?
Met de moderne technieken kan bijna alles, maar je moet er wel op voorbereid zijn. Succes met de grasgroei!

Bron: PPP-Agro Advies

Gerelateerde artikelen

Ontvang de NutriNorm nieuwsbrief met actuele kennis over bemesting
  •  *
  •  *
  •  *
Ontvang de NutriNorm nieuwsbrief met actuele kennis over bemesting